Dylan McKay var coolare än allt

Karolina Fjellborg om Luke Perry och hans karriär

Vi i årgång 90-talsnostalgiker förlorade just en av våra hjältar.

”Beverly Hills” sågs och älskades av en hel tonårsgeneration – och Luke Perry var killen som fick serien att flyga.

Ingen som var ung när Sovjetunionen upplöstes och finanskrisen rasade kan rimligtvis ha glömt Luke Perrys ansikte.

För den Aaron Spelling-producerade tonårssåpan ”Beverly Hills 90210” – eller "Bevvan" som man helst sa när man stämde träff för tittning efter plugget – var massivt stor. Dominant i det allmänna medvetandet på ett sätt som knappt ens serier med ”Game of thrones”-budget eller ”Breaking bad”-kvalitet kan bli i dag. 

Det snackades om ”Skam”-feber för något år sedan, men herregud, det var bara en tyst nysning i jämförelse. 


Om det var en feber – då var ”Beverly Hills” en pandemi som slog ut en hel generation.

Det var, som man brukar säga, en annan tid.

Jag säger inte att alla älskade serien, men de flesta såg den, antingen på ett passionerat eller på ett tidstypiskt ironiskt sätt, och alla visste vem som var vem. Och störst av alla var Luke Perrys Dylan McKay.

Dylan var, med sin retrodoftande James Dean-look och bad boy-utstrålning, coolare än allt, den självklara mittpunkten och den mest spännande figuren i en i grund och botten oförblommerat uppfostrande och genompräktig serie där en helamerikansk moralkaka alltid väntade runt hörnet så fort någon hade gjort något kul. 

Dylan var den snygga killen, men han var också seriens mest mänskliga rollfigur, som fungerade som ett sorts andningshål bland alla pekpinnar och sedelärande historier. Och Perry var som gjord för rollen. Så perfekt att han blev synonym med den.

Något som kan vara både en välsignelse och en förbannelse för en skådespelare.

I Perrys fall var det kanske både och – eller ingetdera. Han fick absolut andra roller. Bland annat i ”Buffy the vampire slayer” (filmen som föregick serien), Luc Bessons ”Det femte elementet”, HBO:s banbrytande fängelseskildring ”Oz” – och nu senast den rosade ungdomsserien ”Riverdale”, där han spelade mot andra gamla 80- och 90-talsstjärnor som ”Twin Peaks” Mädchen Amick, ”Screams” Skeet Ulrich och John Hughes-favoriten Molly Ringwald. 


Men Dylans stora skugga vilade alltid över hela hans gestalt.

– Jag kommer att vara förknippad med honom tills jag dör, men det är faktiskt helt okej. Jag skapade ju Dylan McKay. Han är min.

Luke Perrys egna ord, i en intervju med Aftonbladet 2008, då han var i Sverige för att spela in filmen "Äntligen midsommar"...

Han fick rätt, naturligtvis.