Rättvisa genom Netflix i nya true crime-serien

”USA:s Thomas Quick” granskas i ”The confession killer”

Mördaren som superstjärna, rättvisa genom Netflix – och för många avsnitt. ”The confession killer” är på alla sätt en mycket tidstypisk dokumentärserie.

Amerikanerna ska alltid vara värst. Medan ”vår” Thomas Quick (numera Sture Bergwall) erkände ett trettiotal mord, påstod deras Henry Lee Lucas (1936-2001) att han låg bakom omkring 600. I båda fallen blev kombinationen av en uppmärksamhetstörstande outsider och en grupp utredare som njöt lite för mycket av att ha avslöjat sin tids största seriemördare en katastrof.

Historien som ligger till grund för Netflix nya dokumentär ”The confession killer” är odiskutabelt makalös. Men en stor del av filmarbetet handlar också om hur man presenterar innehållet.

 

Dramaturgiskt var ”Making a murderer” (Netflix, 2015) lysande. Den true crime-explosion som följde har inte alltid varit lika stringent. Styrkan i fallet Steven Avery var hur skickligt återberättandet av historien vävdes in i de nya bevis som sammanställdes under arbetet. Att kräva gåtans lösning av alla true crime-dokumentärer är självklart orimligt, men att bygga upp serien som om man kommer att få det blir också snopet.

Trots att inget nytt framkommer tar regissörerna Taki Oldham och Robert Kenner hela fem avsnitt på sig för att berätta om ”The confession killer”. Beställaren Netflix är knappast besviken. Serien som form passar vår tids mediekonsumtion perfekt, där hanterbart långa avsnitt och suget efter nästa håller kvar tittarna längre än de förmodligen annars hade stannat.

 

Oavsett mitt gnäll på formen går det inte att förneka ”The confession killers” starka innehåll. Bara historien om Texas rangers, en polisiär organisation som stöttar det vanliga rättsväsendet och härstammar från ett 1800-tal då delstaten utropade sin självständighet, är värd en egen dokumentär. Iförd cowboyhatt tog sheriffen Jim Boutwell kontroll över den fattiga och inte särskilt klipska diversearbetaren Henry Lee Lucas, som smickrad över kändisskapet och den specialbehandling han fick (mat, cigaretter) började erkänna mord till höger och vänster.

Plötsligt var Boutwell mannen som avslöjat USA:s värsta seriemördare och gav poliser runt om i landet chansen att lösa svåra fall. Alla var uppfyllda av sin egen förträfflighet, tills de uppenbara hålen i Lucas erkännanden blev omöjliga att blunda för.

Motståndet som polisen, särskilt Texas rangers, uppbådat mot tvivlarna är massivt. Än idag kämpar anhöriga för att få myndigheterna att avskriva Lucas erkännanden. Kraften i Netflix globala plattform, när miljontals tittare engageras i den uppenbara rättsrötan, lär nu bli en maktfaktor att räkna med.

 

Det finns samtidigt en annan, mer symbolisk nivå av kritik i ”The confession killer”. För är inte Boutwells besatthet bara en spegling av samhällets sjukliga fascination av seriemördare? Talande är att seriens aviga, gnisslande musik är skriven av Jason Hill, som skapat en snarlik ljudbild till kriminalserien ”Mindhunter”(Netflix), som handlar om hur begreppet seriemördare etablerades inom 1970-talets FBI. 

Sammanträffandet är knappast en slump.

 

Marlon Brando och Anna Magnani under inspelningen av filmen "Mannen i ormskinnsjackan", 1959, regisserad av Sidney Lumet.

Veckans…

…porträtt. För alla som inte tycker ”På spåret” (SVT1) är värt att se utan tävlingsparet Cecilia Hagen/Jonatan Unge rekommenderar jag varmt ”Filmstjärnan Anna Magnani” (SVT2) kl 20 i kväll. Magnani var en av Italiens största filmlegendarer, ”den största skådespelare vi någonsin haft” säger Marcello Mastroianni i dokumentären. Mest känd internationellt är hon för Roberto Rossellinis mästerverk ”Rom, öppen stad”, men hon tycks ha varit en minst lika ovanlig och imponerande kvinna privat. Vänner av finkulturellt skvaller kan dessutom förfäras av hur brutalt hon dumpades av Rossellini för Ingrid Bergman.

 

…julmys. Jag skulle aldrig komma på tanken att testa de julpyssel och recept Ernst Kirchsteiger bjuder på i TV4:s ”Jul med Ernst” (har ingen herrgård på landet och äter inte kött), men det är kanske inte heller poängen. Behållningen är som vanligt Ernst själv, hans kluriga citat och värme. Visas på torsdagar fram till jul.

 

Kariluoto (Johannes Holopainen) och Rokka (Eero Aho).

…krigsfilm. ”Okänd soldat” (SVT Play) är en lyckad filmatisering av Väinö Linnas klassiska roman och följer en finländsk kulsprutepluton under tre år i andra världskriget. Sätt upp denna tretimmars-rökare på önskelistan till julhelgen, den kommer finnas på SVT Play fram till den 5 januari.

 

”Disenchantment”.

…humor. När jag når en alldeles särskild nivå av trötthet är det enda jag orkar se ”Simpsons”-skaparen Matt Groenings animerade fantasysatir ”Disenchantment” (Netflix). Hittills finns 20 avsnitt om den alkoholiserade prinsessan Bean, alfen Elfo och demonen Luci, och lika många till är beställda till 2020.

 

…tillbakablick. ”Svenska tv-historier” (lördag kl 19, SVT1) är en ljuvlig andningspaus av tv-nostalgi i tablån. Premiären av säsong åtta handlar, i samband med 50-årsfirandet, om den första tiden med TV2.