20 tv-serier du måste se 2017

Porrdrama, ”nya Breaking bad” och ett legendariskt Hollywoodbråk

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:

TV

Bonusfamiljer, Hollywoodfejder och arktisk terror.

Kvinnodominerad vilda västern, besök i porrbranschen och återvändandet till Twin Peaks.

Här är 20 serier som lovar gott nästa år.

1. Twin Peaks

Risken för besvikelser och axelryckningar är visserligen alltid stor när älskade gamla favoriter kommer tillbaka – men att inte hetsa upp sig över det faktum att denna stilbildande, eviga 90-talsfavorit kommer tillbaka 26 år efter sin nedläggning är ändå stört omöjligt. Det rör sig inte om en remake eller en reboot utan en fortsättning, där handlingen utspelar sig i nutid. Mark Frost och David Lynch är tillbaka bakom rodret och har skrivit samtliga nio avsnitt, och den galet långa rollistan (217 skådisar!) innehåller originalmedlemmar som Kyle MacLachlan, Sherilyn Fenn, Mädchen Amick, Sheryl Lee, Ray Wise och Dana Ashbrook såväl som celebra nytillskott som Michael Cera, Laura Dern, Tim Roth och Ashley Judd.

När premiären är och var vi kommer att kunna se serien i Sverige är oklart, men då det är en Showtime-serie satsar jag mina slantar på HBO Nordic.

Foto: all over press
Susan Sarandon som Bette Davis och Jessica Lange som Joan Crawford.

2. Feud

Ryan Murphy älskar antologiserier (”American horror story”, ”American crime story”) och denna hans senaste handlar om kända fejder. Den första säsongen kretsar kring backstagebråket mellan Hollywoodlegenderna Joan Crawford och Bette Davis under inspelningen av ”Vad hände med Baby Jane?” (1962). Tungviktarna Jessica Lange och Susan Sarandon gör huvudrollerna och serien kommer att visas på HBO Nordic. Troligtvis med start i mars.

3. Bonusfamiljen

Den 30 januari är det premiär i SVT för en dramakomedi som garanterat kommer att gå som tåget. Felix Herngren ligger bakom, tillsammans med frun Clara och systern Moa, och det handlar om en nybildad bonusfamiljs dramatiska och tragikomiska vardag, med barn från olika förhållanden och ex som hänger i hasorna. Ser mycket bra ut, och en andra säsong är redan en bra bit på gång. Med bland andra Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede och Fredrik Hallgren.

Foto: Andrew Medichini / AP TT NYHETSBYR N
Ewan McGregor.

4. Fargo

De två första säsongerna av Noah Hawleys antologiserie baserad på bröderna Coens svart humoristiska och vintervita mordhistoria från 1996 var fullkomligt briljanta, så det finns ingen anledning att vänta sig något mindre av den tredje. Vad vi vet om den än så länge är bland annat att den utspelar sig 2010, att Ewan McGregor kommer att spela dubbla roller som bröderna Emmit och Ray Stussy, att Carrie Coon kommer att göra den kvinnliga huvudrollen och att även Mary Elizabeth Winstead och Scoot McNairy finns med på rollistan.

Väntas till HBO Nordic senare under året.

Foto: SVT
”Innan vi dör” med Christian (Adam Pålsson), Hanna (Marie Richardson), Davor (Alexej Manvelov).

5. Innan vi dör

Marie Richardson, Adam Pålsson och Alexej Manvelov gör huvudrollerna i SVT:s nya thrillerserie ”Innan vi dör”, om ”starka familjeband, farliga förälskelser och brutal maktkamp i undre världen”. Richardson spelar Hanna Svensson; en polis på Stockholmspolisens enhet för organiserad brottslighet som för ett par år sedan satte dit sin egen son för droginnehav. När hennes älskare och bäste vän kidnappas hamnar hon mitt i en hemlig utredning kring ett kriminellt mc-gäng, där hon tvingas ”krossa en familj för att rädda sin egen”.

Premiär den 15 januari.

Foto: HBO
”Big little lies”.

6. Big little lies

Alexander Skarsgård gör sin tredje stora HBO-roll (efter ”Generation Kill” och ”True blood”) i den här snaskiga och smaskiga miniserien baserad på Liane Moriartys bok. Om hur några småbarnsmammors till synes perfekta tillvaro spårar ur efter ett bråk mellan barn – och slutar i mord. Nicole Kidman, Reese Witherspoon och Shailene Woodley gör huvudrollerna.

Premiär på HBO Nordic den 20 februari.

7. G.L.O.W.

Okej, Netflix har inte bekräftat att den här serien verkligen kommer 2017, men ryktet säger det och jag väljer att tro på det, eftersom det här låter som en godbit man inte vill behöva vänta länge på. En dramakomedi från ”Weeds”- och ”Orange is the new black”-hjärnan Jenji Kohan, om det kvinnliga wrestling-teamet Gorgeous Ladies of Wrestling på 80-talet. ”Mad men”-stjärnan Alison Brie spelar Ruth; en ”kämpande skådespelerska vars drömmar om berömmelse tar en oväntad vändning när hon kastas in i den glitter- och spandexfyllda världen kring kvinnlig wrestling”.

Foto: Ola Axman
Peter Stormare.

8. American gods

Peter Stormare gör en av rollerna när Neil Gaimans ”American gods” blir fantasyserie tack vare Starz och ”Hannibal”-mannen Bryan Fuller. I fokus står Shadow Moon (Ricky Whittle), som efter att ha släppts på fri fot efter några år i fängelse tackar ja till att börja jobba för en mystisk typ som kallar sig Mr. Wednesday (Ian McShane) – men i själva verket är den nordiske guden Oden. Tillsammans reser de genom Amerika för att rekrytera andra gamla gudar till ett krig mot samhällets ”nya gudar”. Som teknik, pengar och media.

9. The terror

Jared Harris (”Mad men”), Tobias Menzies (”Outlander”) och Ciarán Hinds (”Game of thrones”) borgar för finfint skådespel i den här knoppande skräckserien från AMC, som är baserad på Dan Simmons bok. En fiktiv vidarespinn på historien om kapten John Franklins försvunna polarexpedition i mitten av 1800-talet. Tänk en desperat besättning som, strandade i den frusna Nordvästpassagen, inte bara hotas av svält, skörbjugg, kannibalism och myteri, utan även samtidigt jagas av ett mystiskt arktiskt monster.

”The terror” lanseras som en antologiserie – även om detaljerna kring hur konceptet ska tas vidare för eventuella nya säsonger är oklara.

Foto: ALL OVER PRESS
Maggie Gyllenhaal och James Franco.

10. The deuce

HBO-serie från ”The wire”-dunderduon David Simon och George Pelecanos, om legaliseringen och uppgången av porrindustrin i New York från tidigt 70-tal och vidare in på 80-talet. Med James Franco som två tvillingbröder och Maggie Gyllenhaal som en sexarbetare med entreprenörsanda. Sleaze-atmosfär garanterad.

Kommer till HBO Nordic.

Rafael Edholm.

11. Veni vidi vici

Mer porrbusiness blir det i Viaplays ”Veni vidi vici”, signerad Rafael Edholm. En historia om hur en dansk filmregissör (Thomas Bo Larsen) tvingas lämna filmbranschen för att ta ett jobb på sin svärfars (Mikael Segerström) ekologiska grisfarm – men snart kastas in i den hårdhudade porrvärlden efter att ha tackat ja till ett välbetalt jobberbjudande från sin gamle producentkompis Vincent (Edholm). Sven Melander och Kodjo Akolor är också med, och premiären är till våren.

Foto: Johan Paulin/SVT
Några av huvudrollsinnehavarna i "Vår tid är nu": Hedda Rehnberg (spelar Suzanne), Mattias Nordkvist (spelar Gustaf), Charlie Gustafsson (spelar Calle).Främre raden från vänster: Adam Lundgren (spelar Peter), Suzanne Reuter (spelar Helga), Hedda Stiernstedt (spelar Nina).

12. Vår tid är nu

SVT och Viaplay samarbetar med den här mastodontsatsningen till familjekrönika. Historien tar sin början på fredsdagen 1945 och följer sedan familjen Löwander – som driver en restaurang i hjärtat av Stockholm – genom flera decennier, mot bakgrund av ett samhälle som förändras dramatiskt. Suzanne Reuter spelar matriarken Helga, och med på rollistan finns även bland andra Adam Lundgren och Peter Dalle.

Premiär i SVT till hösten, och på Viaplay 2018.

Foto: John Salangsang / AP TT NYHETSBYR N
Jason Bateman.

13. Ozark

I den här Netflix-serien, som på förhand har fått många att börja feberyra om ”Breaking bad”, spelar Jason Bateman en man som plötsligt flyttar från en Chicago-förort till Ozarkplatån i Missouri. Netflix mörkar detaljerna men rykten säger att det kommer att handla om droghandel, pengatvätt och en skuld till en skoningslös mexikansk knarkkung. Laura Linney spelar frugan.

Foto: FLX/TV4
Sissela Kyle, Lotta Tejle och Felix Herngren.

14. Enkelstöten

Sissela Kyle och Lotta Tejle i huvudrollerna, och Felix Herngren och hans FLX bakom spakarna lovar gott för den här kriminalkomedin baserad på gamla ”Dubbelstötarna” från 1980. Om hur en lärare och en läkare som har problem med ekonomin och är trötta på det mesta i största allmänhet bestämmer sig för att råna Handelsbankskontoret på Karlaplan i Stockholm.

15. I love Dick

En ny högst trolig favorit från ”Transparent”-skaparen Jill Soloway. Den här, som är baserad på Chris Kraus bok, har Kathryn Hahn och Kevin Bacon i huvudrollerna och handlar om hur en gift filmskapare (Hahn) blir besatt av den cowboy-stylade kulturteoretikern Dick (Bacon). Amazon släppte den mycket trevliga piloten på prov i augusti, och nästa år kommer den första säsongen.

Ola Rapace och Louise Nyvall.

16. Farang

I den här C More-serien – som för tankarna till ”Tusenbröder” såväl som ”30 grader i februari” – spelar Ola Rapace en man som tvingas fly Sverige efter ett bankrån. Tio år senare hankar han sig fram som småkriminell i Thailand, med ett pris på sitt huvud, när hans 15-åriga dotter plötsligt ger sig ut på jakt efter honom. En thriller där far och dotter-relationsdrama möter action.

Foto: Amir Chamdin
Ola Rapace som Hassel.

17. Hassel

Mer Ola Rapace. Här spelar han en uppdaterad version av Olov Svedelids klassiska snutkaraktär Roland Hassel, som kämpar mot den allt grövre brottsligheten i Stockholm. Amir Chamdin regisserar, och Shanti Roney och Aliette Opheim gör viktiga biroller.

Premiär på Viaplay till hösten (och i TV3 hösten därpå).

Damson Idris.

18. Snowfall

Nykomlingen Damson Idris spelar en ung gatuentreprenör på jakt efter makt i den här serien om crackepidemins gryning i Los Angeles under tidigt 80-tal. Hjärnan bakom är ”Boyz n the Hood”-regissören John Singleton och hemkanalen är FX.

Foto: BBC
Tom Hardy i ”Taboo”.

19. Taboo

Brittisk miniserie som huvudrollsinnehavaren Tom Hardy har skapat tillsammans med sin pappa Chips Hardy och ”Peaky Blinders”-mästaren Steven Knight. Hardy spelar äventyraren James Delaney, som återvänder från Afrika 1813 med väskan full av stulna diamanter och planer på att hämnas sin pappas död. Den stora boven i dramat är tydligen Ostindiska Kompaniet, vilket historiker redan har grymtat missnöjt över. Danske ”Brottet”-regissören Kristoffer Nyholm och finlandssvenske Anders Engström (”Jordskott”) regisserar fyra avsnitt var.

Premiär på HBO Nordic den 7 januari.

Foto: Evan Agostini / AP TT NYHETSBYR N
Michelle Dockery.

20. Godless

En västern från Netflix stall som kittlar intresset på långt håll. Jeff Daniels spelar Frank Griffin; en ökänd laglös vars jakt på sin före detta partner och numera dödsfiende Roy Goode (Jack O’Connell) leder honom till en stillsam liten stad där det enbart bor kvinnor. ”Downton Abbeys” Michelle Dockery gör den kvinnliga huvudrollen och Steven Soderbergh är exekutiv producent.

Publicerad:

LÄS VIDARE