Mejla

Karolina Fjellborg

Vi behöver se och prata om Skäringers ”Kroppshets”

Publicerad:
Uppdaterad:
Mia Skäringer i ”Kroppshets”.
Foto: SVT.
Mia Skäringer i ”Kroppshets”.

Mia Skäringer gör en av höstens viktigare tv-insatser med "Kroppshets".
En serie som är modigt personlig men samtidigt mer eller mindre berör alla.

Varför vill inte samhället att man som kvinna ska älska sig själv? Varför hjärntvättas vi till att tycka att vi inte duger?
För att det handlar om pengar – hela industrier skulle kollapsa och det vore direkt farligt för samhället om folk gick omkring och var nöjda hela dagarna.

Resonemanget är simplifierat såklart, eftersom skönhetsideal väl är ett äldre fenomen än kapitalism, men i grund och botten finns ändå en svidande poäng.
Och det finns fler, i Mia Skäringers "Kroppshets". Som att politiker har ansvar för att ta hand om medborgarna, och faktiskt har möjligheter att göra som man har gjort i vissa länder, och lagstifta kring reklam som indirekt knäcker och dödar.

I den tredelade serien, som börjar i SVT i kväll och verkligen är public service i bokstavlig betydelse – till nytta för en mer eller mindre ätstörd allmänhet – vill den numera "nyktert ätstörda" Skäringer belysa problemen som finns kring kroppshetsen och inspirera folk till att bryta sig fria.

I det första programmet är hon bland annat på en baddräktsfotografering, med efterföljande retuschering, där armar, skinkor, mage och kinder fladdrar i väg i ett huj. Och det är lika givet som tragiskt att man, precis som Skäringer själv, spontant tycker att efterbilden ser bättre ut. Så är vi programmerade, helt enkelt.

Men starkast blir det när hon åker hem till sin mamma i Kristinehamn och pratar om barndomen och tonåren, om övervikt, ätstörningar, självhat och självskadebeteende.

Man tänker på om det hade varit ens eget barn, på maktlösheten, och på att det ju dessutom är värre i dag – för alla, men mest för unga, och allra mest för unga tjejer – i och med det högre och intensivare mediabruset, pressen av, och den ständiga exponeringen på, sociala medier, och det konstata fejkandet av lycka och perfektion. En uppenbar men massiv bluff som inte ens alla vuxna människor klarar av att syna och förkasta.

”Kroppshets” beklämmer och berör, och är ett program vi behöver se, och prata om, den här hösten.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:

LÄS VIDARE