Netflix bemöter kritiken: Håller inte med

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Netflix har fått kritik för samarbetet med en kinesisk författare. Arkivbild.
Foto: Matt Rourke/AP/TT
Netflix har fått kritik för samarbetet med en kinesisk författare. Arkivbild.

Den amerikanska strömningsjätten Netflix har kritiserats för sitt samarbete med den kinesiske författaren Liu Cixin – som uttalat stöd för Kinas behandling av minoritetsgruppen uigurer.

Nu bemöter Netflix kritiken med att bolaget inte håller med om hans syn på frågan.

"Herr Lui är författare till boken, inte skapare av tv-serien. Vi håller inte med hans uttalanden, som är helt och hållet orelaterade till boken eller Netflix-serien", skriver Netflix i ett svar till fem amerikanska senatorer som har kritiserat samarbetet.

Netflix planerar att producera en tv-serie som bygger på Liu Cixins science fiction-roman med den engelska titeln "The three-body problem", samt de två efterföljande böckerna i trilogin.

Bakom projektet står David Benioff och DB Weiss, som är upphovsmännen till tv-serien "Game of thrones", som i sin tur bygger på författaren George RR Martins böcker.

Senatorerna skriver i ett öppet brev att de vänder sig emot att Netflix gör affärer med en person som "upprepar farlig propaganda från det kinesiska kommunistpartiet". I brevet hänvisar de till en intervju som Liu gjorde med New Yorker i fjol,där han försvarar massinternering av den kinesiska muslimska minoritetsgruppen uigurer.

Minst en miljon uigurer har enligt uppgifter placerats i fängelseliknande anläggningar i Kina sedan 2016. Enligt FN-experter, vittnen och aktivister blir de skilda från sina familjer, inlåsta utan rättegång, politiskt indoktrinerade och utsatta för våld. Kina beskriver det som "omskolningsläger" för att stävja terrorism.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN