”Playa del Sols” comeback är nästan imponerande dålig

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
Richard Ulfsäter, Cecilia Forss, Henrik Hjelt, Lennart Jähkel och Malin Persson i ”Playa del Sol”.
Foto: Linus Hallsenius/Dplay.
Richard Ulfsäter, Cecilia Forss, Henrik Hjelt, Lennart Jähkel och Malin Persson i ”Playa del Sol”.

TV-RECENSION Jag har kollat på nya ”Playa del Sol”. Så att ni andra slipper.


Playa del Sol
Kanal 5
Säsong 3, del 1-4
Av bl a Peter Settman och Daniel Ottosson, med bl a Henrik Hjelt, Cecilia Forss, Malin Persson, Richard Ulfsäter och Lennart Jähkel.


KOMEDI Man kan fråga sig varför, men nu är det i alla fall så här:
”Playa del Sol” – Peter Settmans komediserie om reseledarstolpskotten på charterbyrån Shine Travels Gran Canaria-kontor, som sändes i SVT i två säsonger under åren 2007-2009 – är tillbaka med en tredje säsong. I Kanal 5.
Och jag har kollat på de första avsnitten. Så att ni andra slipper.

Det här är nämligen inte roligt.
Även om man måste tillstå att det nästan finns något bakvänt imponerande över vad Settman och resten av manusgänget har gjort här. De har inte bara lyckats gira runt, och på ett så konsekvent sätt att det faktiskt verkar avsiktligt, undvika varenda tillstymmelse till komisk knorr. De tycks även ha hittat något sorts kreativt vakuum att arbeta i, helt opåverkade av tiden runt omkring dem, där de har kunnat köra vidare i hjulspår som kändes urmodiga redan för tio år sedan.
Henrik Hjelt är tillbaka i rollen som Mårten. Den konflikträdde och inkompetente platschefen, som när handlingen tar vid får en varning från huvudkontoret och inser att han måste styra upp verksamheten och få bättre omdömen från sina gäster.
Även Richard Ulfsäter repriserar sin roll från de två första säsongerna, som den hopplöse jubelidioten Steffen, som själv inte verkar ha lagt märke till att han har gått och blivit medelålders.
Mikael Tornving däremot, har sluppit undan ”Playa del Sol”-gängets återförening (grattis).
Med i truppen den här gången är i stället Cecilia Forss, som spelar den vampiga dalkullan Louise, Malin Persson, som gör rollen som Louise präktiga motsats Melody, och Lennart Jähkel, som är bartendern Lelle – levnadsmätt herre över poolbarens blaskiga lågprisöl och svaga all inclusive-drinkar.
Tillsammans skrapar de fem skådespelarna ihop tillräckligt många goodwill-poäng för att rädda ”Playa del Sol” från ett fullskaligt haveri, trots extremt simpla avsnittsupplägg och en total brist på den identifikationshumor som borde vara given med tanke på det urfolkliga temat.

Det går helt enkelt inte att känna igen sig i en serie så daterad att ingenting i den ens påminner om samtiden.


”Playa del Sol” har premiär i Kanal 5 den 25 augusti


Se det här i stället: Mycket roligare svensk humor om en arbetsplats full av klåpare får du i Kristallennominerade ”Dips”, på SVT Play.


Visste du att... bland andra Mia Skäringer, Christina Schollin, Sven Melander, Anna Blomberg, Ia Langhammer, Görel Crona och Reuben Sallmander gästspelade i ”Playa del Sols” första säsonger?


Just nu... är Mikael Tornving på gång som huvudrollsinnehavare i Viaplays komediserie ”Ambassadören”. Planerad premiär nästa år.


PODD: Barnprogrammen

I podden ”Världens bästa tv” pratar vi dåtidens och nutidens barnprogram. Är det något som saknas i dagens utbud?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE