De sju kvinnostarkaste tv-serierna just nu

Publicerad:
Foto: Nik Konietzny/Channel 4.

TV

Med tanke på att det är internationella kvinnodagen i dag; här är sju aktuella tv-serier som bjuder på extraordinära kvinnoroller.

Foto: Channel 4.
”No offence”.

No offence


Jag älskar Joanna Scanlan som dynamisk och imposant boss och Elaine Cassidy som smart ensamvarg i den här brittiska, Manchester-baserade serien. En lite stökig och udda fågel bland brittiska snutserier med snabb och festlig dialog och en touch av skruvad svart humor, signerad vassa Paul Abbott (som även har skapat "Shameless", bland annat). Den tredje säsongen, som har fokus på politik i allmänhet och högerextremism i synnerhet, landar på HBO Nordic på onsdag.


Foto: Netflix.
”Russian doll”.

Russian doll


Så här bra kan det bli när Natasha Lyonne – känd från bland annat "Orange is the new black" – får skriva den perfekta rollen åt sig själv. Nämligen den som Nadia; en cynisk, rivig, självdestruktiv och drogliberal New York-bo som på sin 36-årsdag hamnar i en "Måndag hela veckan"-liknande loop där hon hela tiden dör på olika våldsamma sätt, för att, varje gång, strax därefter vakna upp på nytt i badrummet på sin födelsedagsfest. En av årets bästa serier så här långt; pigg, smart och psykologiskt komplex, rolig och tragisk. Finns på Netflix.


Foto: Channel 4.
”Derry girls”.

Derry girls


Den här helt makalöst roliga serien smögs ut på Netflix vid jul, men har varit lätt att missa. "Derry girls", som är skapad av Lisa McGee (som måste vara ett geni), utspelar sig i 90-talets Nordirland, under de sista skälvande åren av "The Troubles", och följer ett hopplöst tonårsgäng bestående av fyra kvinnliga kukhuvuden och en försynt engelsk kille, som går på en katolsk flickskola och hela tiden lyckas göra livet värre för sig själva. En briljant blandning av skamlös humor (med tjejer i stället för killar!), 90-talsnostalgi och pubertala bryderier på en botten av terror och blodigt politiskt allvar. Säsong två började precis rulla i Channel 4, och bör dyka upp på Netflix vad det lider.


Foto: FX.
”The Americans”.

The Americans


Ingen serie är bättre än Joe Weisbergs makalösa kalla kriget-skildring "The Americans", som är perfekt både som spionthriller, tidsdokument och äktenskapsskildring. Och ingen kvinnoroll är mer fascinerande än Keri Russells stoiska, smarta och extremt principfasta KGB-agent Elizabeth Jennings. Den sjätte och sista säsongen, där även Holly Taylor är mycket bra som den allt mer involverade dottern Paige, lades nyligen ut på Netflix.


Foto: FX/Showtime.
”Better things”/”SMILF”.

Better things & SMILF


Pamela Adlons "Better things" och Frankie Shaws "SMILF" är, förstås, två helt olika serier, men de har ett och annat gemensamt, då de båda är ärliga och osminkade, smarta och originella dramakomedier om ensamstående mammor, där huvudrollsinnehaverskan även är hjärnan bakom. Och HBO Nordic fylls just nu på med nya avsnitt av båda.


Foto: Nik Konietzny.
”Das boot”.

Das boot


Den här tyska serien, som följer upp Wolfgang Petersens klassiska ubåtsfilm från 1981, utspelar sig 1942 och är ett föredömligt exempel på hur man kan göra ett historiskt krigsdrama där även de kvinnliga rollfigurerna har något att göra, utöver att gå hemma och vara gravida och vänta på att karlarna ska komma hem. Två av de viktigaste spelarna är nämligen Vicky Krieps tolk Simone Strasser och Lizzy Caplans motståndsrörelseledare Carla Monroe. Mycket bra. Visas i SVT med start den 16 mars.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE