Tv-tablå, 5 jan 2019: JVM-final, alpint, Stjärnorna på slottet och Tommy Körberg

På tv idag: ◼︎ The Big Lebowski ◼︎ Melodifestivalens årskrönika 2018

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Benjamin Ingrosso vann Melodifestivalen 2018.
Benjamin Ingrosso vann Melodifestivalen 2018.

USA möter Finland i junior-vm, The Dude dricker white russian i The Big Lebowski och SVT visar höjdpunkterna i melodifestivalen.

Alpint: Världscupen

SVT1, kl 13.00: Dagens tävlingar startar med första åket i damernas slalom i Zagreb, Kroatien. Sedan är det dags för Tour de Ski och damernas masstart, 10 km klassisk stil, i Val di Fiemme, Italien, följt av herrarnas dito. Damernas andra åk avslutar lördagens tävlingar och i morgon, söndag är det herrarnas tur.

Melodifestivalens årskrönika 2018

SVT1, kl 18.30: Benjamin Ingrosso sopade banan med de andra deltagarna när han vann med ”Dance you off” i Melodifestivalen 2018. Tävlingens egen reporter, Fredrik Ekelund, minns höjdpunkterna från både ”Mello” och Eurovision Song Contest. Han blickar också framåt mot årets tävling.

Trettondagskonsert

SVT2, kl 19.05: Trettondagskonserterna i Berwaldhallen är lika med gala, glamour och klassisk underhållning. Kvällarna är tänkta att väcka liv i frusna vintersjälar. Artisten Sarah Dawn Finer står som värd och hon har bjudit in de båda operastjärnorna Malin Byström och Peter Mattei.

– Det känns väldigt lustfyllt och vi har tillsammans kommit fram till en repertoar som vi älskar, säger Malin Byström.

Under den närmare två timmar långa konserten samsas operanummer ur Richard Wagners ”Tannhäuser” och Pjotr Tjajkovskijs ”Eugen Onegin” med modernare tongångar framförda av Sarah Dawn Finer.

– Det blir väldigt festligt och vackert. Det är designern Camilla Thulin som har sytt mina och Sarah Dawn Finers blåsor, så det blir något extra, säger Malin Byström och skrattar.

Förra året vann Byström både det internationella operapriset Årets kvinnliga sångare och fick titeln hovsångare.

– Jag har hållit på länge men nu plötsligt fick jag ett erkännande som leder till att jag debuterar både på La Scala och Wienoperan.

Kajsa Ernst, Sven Melander, Lena Söderblom, Camilla Läckberg och Alexander Karim i ”Stjärnorna på slottet”.

Stjärnorna på slottet

SVT1, kl 20.00: Årets gäng spänner både över generationer och över genrer. I veckans avsnitt är det Kajsa Ernsts tur att stå i centrum.

När skådespelaren Kajsa Ernst tar över stafettpinnen efter kollegan Sven Melander berättar hon om sin svåra uppväxt som ensamt barn till en alkoholiserad mor. Vi får också veta att teatern på sätt och vis blev hennes räddning och också platsen där hon träffade sitt livs stora kärlek. Kajsa Ernst slog igenom som storasyster Eivor i Maria Bloms hyllade film ”Masjävlar”, 2004, och fick en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll.

Elysium

TV3, kl 21.00: En påkostad sci fi- thriller som är originell, spännande och även samhällskritisk. Historien utspelas år 2154. Alla rika människor har flyttat till den konstgjorda rymdstaden Elysium. Filmen följer en fabriksarbetare (Matt Damon) och en sjuksköterska (Alice Braga) med cancersjuk dotter i Los Angeles. De måste ta sig till Elysium för att få sjukvård … (2013)

Kopps

Kopps.

SVT1, kl 21.00: Josef Fares andra film. Det handlar om några poliser på den svenska bondvischan som försöker höja brottsstatistiken för att rädda sina egna jobb. Bra skådespelare som verkar ha haft väldigt roligt med sina rätt grovt karikerade rollfigurer: Torkel Petersson, Fares Fares, Göran Ragnerstam, Sissela Kyle och Eva Röse. (2003)

Därför sjunger jag – en film om Tommy Körberg

SVT2, kl 21.00: Han startade sin karriär redan som femåring. Då var gaget tablettaskar. Nu, 65 år senare, har Tommy Körberg inga som helst planer på att pensionera sig. Och så kanske det måste vara för en man vars motto är ”rastlös framåt, aldrig still”. Dokumentären har följt artisten under ett år.

The Big Lebowski

The Big Lebowski

SVT1, kl 23.05: En av bröderna Coens mest älskade filmer, utan att egentligen vara någon av de allra bästa. Har mer ett antal färgstarka rollfigurer, bisarra scener och kul replikskiften, än så mycket till vettig historia. Jeff Bridges är The Dude, en slöfock som älskar att bowla med sina polare (John Goodman, Steve Buscemi) och att röka gräs och dricka White Russian.

Ett par torpeder (Philip Moon, Mark Pellegrino) bryter sig in i hans hus för att kräva tillbaka de pengar hans fru har lånat. Problemet är att The Dude inte har någon fru. Men det finns en annan person med samma namn, Jeffrey Lebowski (David Huddleston), en folkilsken rullstolsbunden invalid som har en ung och promiskuös fru (Tara White)... Och så rullar förvecklingarna på.

Många bra skådisar i övriga roller också, som Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman (1967–2014) och Peter Stormare. (1998)

Foto: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN
USA–Finland i junior-vm i hockey.

Bronsmatch JVM – Junior-vm i hockey: Ryssland–Schweiz

SVT2, kl 22.00: Bronsmatch

Final JVM – Junior-vm i hockey: USA–Finland

TV4, kl 02.00: Final i JVM.

LÄS VIDARE

Publicerad: