Sofia Ledarp om hoten från maffian: Mamma fick armen uppskuren

Publicerad:
1 av 6

TV

Hennes föräldrar hotades av maffian och pappan var nyckfull och oberäknelig.

I kvällens avsnitt av ”Stjärnorna på slottet” berättar Sofia Ledarp, 42, om sin kaosartade uppväxt.

– Man förstod att någon kunde vara efter en, säger hon.

Skådespelaren Sofia Ledarps uppväxt var stundtals kaotisk. Hennes mamma och pappa drev en restaurang i Stockholm och som barn tillbringade hon mycket tid i krog- och restaurangvärlden.

Där fick hon tidigt ta del av uppgörelser och konflikter när föräldrarna hotades av maffian.

Sofia Ledarp berättar att familjen hölls i pappans kiosk för att skyddas. Han var inblandad i ”jättemycket maffia och konstiga konstellationer”.

– Det var mycket rädsla och paranoia. Pappa hade vapen. Mamma har ett långt ärr på armen, det var någon som kom förbi kiosken och drog ut hennes arm, sa hälsa pappa då och drog ett rakblad längs här, säger hon i programmet och drar med nageln längs hela underarmen.

”Fans hela tiden en rädsla”

För Nöjesbladet utvecklar hon det.

– Det fanns hela tiden en rädsla hos mina föräldrar och man förstod att det kunde vara någon efter en. Jag var ganska liten när det hände och minns bara fragment av det. Jag kunde inte förstå vad det handlade om, säger hon.

I takt med att Sofia Ledarp blev äldre förstod hon mer och mer.

– Jag hamnade i situationer där jag förstod att det var mycket maffia i restaurangvärlden och att folk var nojiga.

”Var alltid något kaos”

Hur var det att befinna sig i det?

– För mig var det mitt liv. Det var först när jag blev äldre som jag förstod hur galet det var att åka med på olika restauranger och vara i den miljön. Jag hade inget att jämföra med.

Samtidigt hade Sofia Ledarp en speciell relation till sin pappa. Han var ofta oberäknelig och distanserad.

– Jag hade inte den där normala pappan som man kunde prata med allt om. Det var alltid något kaos runt honom. Man kände sig alltid lite stressad och tänkte: Kommer han? Kommer han inte? Är han glad? Hela den där osäkerheten. Om man hade diagnostiserat honom idag hade han säkert fått en diagnos, säger hon.

”Han gjorde så gott han kunde”

Relationen mellan Sofia Ledarp och hennes pappa gick upp och ner. För några år sedan gick han bort och det har gjort det lättare för Sofia att prata om sin uppväxt.

– Vi var alltid ganska nära varandra, men just innan han dog hördes vi inte så mycket. Men han var som han var. Jag skulle aldrig prata om jag var mitt i såret och inte hade bearbetat det. Jag skulle heller inte dela det om han levde. Han gjorde så gott kan kunde och ville inte illa. Det var det han förmådde utifrån sina förutsättningar.

”Stjärnorna på slottet” sänds i SVT1 klockan 20.00 i kväll.

Publicerad: