Ida Engvoll: Jag är inte en go och glad tjej

Berättar om Oscarsgalan, karriären, nya serien och drömrollen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

TV

Ida Engvoll, 31, får ofta spela kärleksintresse.

Själv anser hon sig inte vara en ’go och glad tjej’ utan snarare en rak och kritisk person som står upp för att kvinnliga skådespelare inte ska beskyllas för klyschiga roller.

– Vi måste alla ta det ansvaret, säger hon till Nöjesbladet.

Precis hemkommen från festligheterna kring Oscarsgalan konstaterar Ida Engvoll, 31, att hon inte tänkt speciellt mycket på att de senaste produktionerna som medverkat i har hyllats unisont. Långfilmen ”En man som heter Ove”, dramaserien ”Bonusfamiljen” och succéserien ”Bron” finns alla på hennes meritlista.

– Det är ju inte jag som bär de succéerna du pratar om nu men det är klart att man märker av det för att man var på Oscarsgalan, säger hon till Nöjesbladet.

”En man som heter Ove” förlorade sin oscarsstatyett till kortfilmen ”The Salesman”. Filmen vars regissör, iranska Asghar Farhadi valde att göra ett politiskt statement och bojkotta galan efter Trumps inreseförbud.

– Det är klart att det hade varit jättekul att vinna men jag tycker också att det var en utmärkt plattform för att göra ett statement. Hela Oscarsveckan var det en tom rad på alla presskonferenser och visningar.

”Går inte runt och surar”

Nu är Engvoll aktuell i kriminaldramat ”Rebecka Martinsson”. En filmatisering av Åsa Larssons böcker. Engvoll kan ses i rollen som advokaten Rebecka. En karaktär hon beskriver som ’väldigt mycket’.

– Hon är inte någon typ vilket är väldigt skönt. Man har inte bytt ut den äldre mannen mot en robottjej som drivs av hämnd. Hon är både väldigt duktig men också ganska klantig och svår att ha att göra med i relationer.

Enligt Ida Engvoll får hon ofta roller där hon spelar ett kärleksintresse.

– Ärligt talat så är jag inte en go och glad tjej på det viset. Fråga min kille, haha. Jag är verkligen inte så. Men på något sätt får jag ofta de rollerna. Man har fått för sig att jag är det.

Istället skulle hon beskriva sig själv som rak och kritisk utan att för den delen vara negativ.

– Jag tycker att man kan vara kritisk utan att vara negativ. Ibland kan folk uppfatta de två egenskaperna som samma sak. Men jag tycker inte att jag är negativ. Jag gillar att vända på saker två gånger. Det är inte som att jag går runt och surar.

”Kan bli störig”

Att kvinnliga skådespelare beskylls för att en roll är stereotyp är något Engvoll stör sig på och försöker att göra någonting åt.

– Jag skulle aldrig bara skylla på en tjej som spelade en klyschig eller ogenomtänkt roll. Då tänker jag att det är producenten, regissören eller manusförfattarens fel. Det är inte bara upp till den där tjejen som står där på set och bära det ansvaret. Vi måste alla ta det ansvaret. Där tycker jag att tjejer är snabba på att döma andra tjejer. Det är tråkigt, säger hon och fortsätter:

– Ibland tar man fajten för att det är värt det. Man kan bli väldigt osams med regissörer och bli störig att ha att göra med.

Är du kräsen när det kommer till roller?

– Ja, jag tackar nej till ganska mycket samtidigt som jag tänker att jag har tackat ja till saker jag borde ha tackat nej till. Men jag tänker också att man inte ska vara så hård mot sig själv. Alla behöver ju pengar och alla behöver jobba och leva.

Vad har du för drömroll?

– Jag skulle vilja göra bra roller i långfilmer och ägna mig ordentligt åt skådespeleriet, säger hon. På teatern finns det många bra redan skrivna roller, oftast för män tyvärr.

”Rebecka Martinsson” har premiär onsdag 8 mars klockan 21:00 på TV4.

LÄS OCKSÅ

Recension: "Rebecka Martinsson" i TV4 – lyckad kriminalare

Publicerad:

LÄS VIDARE