Vann Sveriges Mästerkock – trots musselmissen

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

TV

Sandra Mastio vann mattävlingen:
”Rummet bara slöt sig när jag hörde mitt namn”

1 av 11

Juryn hyllade hennes smaksinne och finess. I kväll tog Sandra Mastio, 35, hem segern i ”Sveriges mästerkock”. Men det var nära att musselmissen förstörde allt.
– Jag låste mig totalt, säger hon.

När Sandra Mastio hade lagat alla rätterna i finalen av ”Sveriges mästerkock” var hon övertygad om att hon skulle förlora.

Hon stod där i mästerkocks-köket och räknade med att juryn skulle säga Ludvig Brydolfs namn.

– Jag hade förberett mig så mycket på att de skulle säga Ludvig för att jag inte skulle bli besviken. När det var mitt namn de sa fick jag en chock, säger hon.

– Efteråt mindes jag att jag satt mig ner på huk, men det gjorde jag aldrig. Det bara kändes så, för det var liksom som att rummet slöt sig runt mig. Men när jag förstod vad som hänt kände jag bara ren lycka.

Kunde fallit på musselmiss

Kvällens final blev mycket jämn. Sanda Mastio och Ludvig Brydolf fick i uppdrag att laga tre varmrätter. Till slut var det Sandras känsla för smaker och de avancerade uppläggningarna som fällde avgörandet.

– Du går härifrån som en mästarinna i smaker. Men du har samtidigt kvar din busighet när du lagar mat, sa jurymedlemmen Mischa Billing i programmet.

Men det var nära att den sista rätten havererade totalt för Sandra. Hon lagade en torskrygg. När hon skulle lägga upp musslor på tallriken låste det sig totalt.

– Jag blev helt plötsligt osäker på om jag skulle ha med dem. Jag började darra som ett asplöv och det var som två röster i huvudet. En sa: ”Lägg upp dem!” En annan sa att jag skulle skippa dem.
– Men till slut bestämde jag mig för att servera dem, och det var tur. Det lyfte min rätt.

”Otroligt slitigt”

Inför finalen var pressen extra hård på deltagarna. Och inspelningarna pågick mycket längre än vanligt.

– Vi spelade in finalen under två dagar. De två sista tävlingarna i finalen spelades in på samma dag. Det blev otroligt slitigt. Jag la mig och sov mellan rätterna, säger Ludvig Brydolf.

Han tog finalförlusten bra.

– Det är klart att jag har tänkt på sådant som jag hade kunnat göra bättre. Men det känns mer än okej att förlora mot Sandra. Hon var bättre än mig i finalen, säger han.

Festade och kramades

Efter finalen gav sig hela Mästerkocksgänget ut i Stockholmsnatten för att fira.

– Då släppte alla spärrarna totalt. Vi gick ut på nattklubb och vi hade så mycket härlig energi. Det blev fuldans hela natten. Vid ett tillfälle bröt jag ihop och började storgråta. Alla känslorna kom liksom på samma gång, säger Sandra Mastio.

Trots att deltagarna blivit nära vänner försäkrar hon att inga olämpligheter ägde rum.

– Det blev mycket tårar och kramar, mer intimt än så blev det faktiskt inte, haha.

STÄLL DINA FRÅGOR: Sandra kommer till AB Morgon-studion runt klockan 08.00 i morgon – ställ dina frågor till henne på https://www.facebook.com/abmorgon

SÅ GICK DET SEN: Nöjesbladet har pratat med alla årets deltagare om livet efter programmet

Publicerad:

LÄS VIDARE