Småfnissig comeback med plats för förbättring

”Vänner”-stjärnan David Schwimmer lyfter i övrigt mediokra ”Intelligence”

Publicerad:
”Intelligence”.
Foto: C More.
”Intelligence”.

TV

TV-RECENSION ”Vänner”-stjärnan David Schwimmer påminner om sina styrkor som sitcomsnitsare med rollen som Jerry Bernstein – en amerikansk elefant i en brittisk porslinsfabrik.

Men arbetsplatskomedin ”Intelligence” har gott om plats för förbättring.


Intelligence

C More
Säsong 1
Av Nick Mohammed, med bl a David Schwimmer, Nick Mohammed, Sylvestra Le Touzel, Gana Bayarsaikhan, Jane Stanness, Eliot Salt.


KOMEDI David Schwimmer har – utöver rollen som Robert Kardashian i ”Fallet OJ Simpson: American crime story”, ett gästspel i ”Will & Grace” och ett kriminaldrama i AMC som ingen minns – knappt synts på tv sedan ”Vänner” gick i graven för 16 år sedan. Men nu är han tillbaka på sitcommark.
”Intelligence” utspelar sig på den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ:s enhet för bekämpning av cyberbrottslighet, och Schwimmer spelar Jerry Bernstein. En högljudd, bossig, sexistisk och allmänt oförskämd amerikansk NSA-agent som av inledningsvis oklara anledningar har utsetts till avdelningens ”amerikanska förbindelse”, och nu dundrar in som om han ägde stället.
”Jag fattar. Du vill inte ha en stilig amerikansk knullräv i ditt pryda brittiska hönshus”, konstaterar han när han blir ett omedelbart irritationsmoment för den strikta chefen Christine (Sylvestra Le Touzel).
Nick Mohammed, som också är seriens skapare, spelar den odugliga analytikern Joseph, som blir Jerrys största fan. Och övriga kufar i den lilla gruppen är den rykande sexuella och jättesmarta före detta hackaren Tuva (Gana Bayarsaikhan), den grå musen Mary (Jane Stanness), som ”ser äldre ut än vad hon är” och ständigt blir föremål för förnedring, och Christines sjukligt slöa personliga assistent Evelyn (Eliot Salt).
Arbetsplatskomedin är en genre som britterna är skickliga på – men ”Intelligence” har gott om plats för förbättring i den andra säsong som redan är bekräftad.

Schwimmer är visserligen riktigt bra. Rollen som Bernstein är en påminnelse om den tajming och det uttrycksfulla minspel som gjorde Ross Geller till en oförglömlig sitcomfigur, och relationen mellan Jerry och Joseph – två huvudsakligen idiotiska män som blir omaka vänner – börjar visa löfte ett par avsnitt in.
Än så länge är dock ”Intelligence” lite för outvecklad, både vad gäller karaktärer och story. Lite för förglömlig.

Men inte helt utan fniss.


”Intelligence” har premiär på C More den 12 augusti.


Se även... ”Sally4ever”. En väldigt rolig och brutalt obekväm komediserie med Jane Stanness i en biroll. Finns på HBO Nordic.


Visste du att... David Schwimmer hade återkommande roller i ”En härlig tid”, ”Lagens änglar” och ”På spaning i New York” innan han slog igenom i ”Vänner”?


Just nu... är Schwimmers gamla ”Vänner”-kollega Jennifer Aniston Emmynominerad för sin huvudroll i ”The Morning Show” (Apple TV+).


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE