True crime, Donald Trump och terror – här är sommarens bästa dokumentärer

Gripande. Avskalade ”13 november. Terrorattackerna i Paris” imponerar.

Sommaren är reprisernas förlovade tid. Men numera också dokumentärernas.

När tablå-tv lägger sig i hängmattan till bruset av ”Allsång på Skansen” (SVT) och ”Lotta på Liseberg” (TV4), med börsarna tömda på tillgångar efter dyra fotbolls-VM-rättigheter, fortsätter streamingtjänsterna att satsa under sommaren. Inte minst på dokumentärer.

I dag släpps nya avsnitt av true crime-klassikern ”The staircase” på Netflix (förvirrande nog finns de åtta ”originalavsnitten” från 2004 även på SVT play). Författaren Michael Peterson misstänks för mord på sin fru som hittats död, till synes efter ett våldsamt fall i trappan, och de uppgifter den franske filmmakaren Jean-Xavier de Lestrade gräver fram gör knappast bilden mindre förvirrande. Serien hade ett öppet slut som vi får se om de Lestrade lyckas stänga nu.

På söndag är det premiär för Liz Garbus ”New York Times och Donald Trump – slaget om sanningen” (SVT/SVT play), en närgången skildring av nyhetsarbetet på den amerikanska tidningsjätten i svallvågorna av valet 2016 och en mediebransch i svår omvandling. Bilden av hur New York Times reporter sakligt rapporterar från en hotfull sal fylld av Trump-anhängare medan presidenten går till attack mot journalisterna, kallar dem ”fake news” och ”landets fiender” är stark.


Kanske mest imponerande i sitt avskalade fokus är bröderna Gédéon och Jules Naudets nya dokumentärserie ”13 november: Terrorattackerna i Paris” (Netflix). Minut för minut skildras blodbadet ur de överlevandes och räddningsarbetarnas synvinkel – alla analyser av terroristernas motiv har valts bort för att i stället skildra människors tankar och handlingar mitt i den allra värsta av kriser. Timmarna på teatern Bataclan där Eagles of death metal spelade (de sista överlevarna hittades på vinden så sent som 01.20 på natten) är olidliga – men skildras tydligt med klockslag och prickar på lokalens översiktskarta som alltid visar var terroristerna befinner sig i förhållande till de vittnen som berättar.

Mördare i träningskläder, poliser med tjock sydlig dialekt, kvinnan som har svårt att gömma sig på grund av övervikt – detaljrikedomen gör dokumentärserien i tre delar plågsamt levande. De som blir arga och skriker, de som ber för sina liv, de som stelnar och resignerar – massakern väjer inte för någon. Särskilt gripande är gisslans berättelser, den grupp som hölls kvar i en korridor och till slut tvingades bevittna hur terroristerna sprängde sig i luften. Gregory som försökte hålla för dörren mot insatsstyrkan (”jag var inte redo” förklarar han förtvivlat), Arnaud som ropar efter mamma när allt är över (”jag hade en stark känsla av att vara en liten pojke igen”) eller chilensk-franske David som tar en äldre mans hand och tröstar.


Om man orkar mer efter den känslomässigt utmattande ”13 november” har Netflix också isländsk rättsröta i ”Out of thin air”, bisarr amerikansk true crime i ”Evil genius” och den fascinerande undersökningen av identitet i ”The Rachel divide” om Rachel Dolezal som anklagades för att ljuga om att hon är svart. På HBO Nordic finns hela den klassiska ”Paradise lost”-trilogin, ett absolut måste för den som ännu inte sett, medan Viaplay har fjolårets biosuccé ”Superswede” om Ronnie Peterson. För att få lite andra vinklar på fotbolls-VM går det att vända sig till SVT Play och ”Det hemliga spelet om VM” eller porträttet ”Zlatan – för Sverige i tiden”.

Det finns helt enkelt många ursäkter att slippa vara ute och bränna sig i solen denna bildsköna sommar.

”Pose”.

Veckans...

… flärd. Att subkulturer blir mainstream kan kännas bitterljuvt. ”Pose” (HBO Nordic) hakar på ”RuPaul’s drag race”-succén och gör sentimentalt drama av den ballroom-scen i 80-talets New York som skildras i klassiska dokumentären ”Paris is burning” (Netflix). Bra musik och fint men med lite väl snällt
filade kanter.

… norska. Jag nämnde ”Dag”-skaparnas nya, romantiska dramaserie ”En natt” (SVT) i min text om det norska tv-undret tidigare i år; nu har den äntligen haft premiär även i Sverige. Det visade sig vara en udda, varm och melankolisk liten serie.

…sport. På söndag är det dags för Diamond league-gala (SVT) från Stadion i Stockholm där en av höjdpunkterna ser ut att bli Armand Duplantis möte mot världseliten i stavhopp.

…high school-serie. Jag har inte sett hela andra säsongen av ”13 reasons why” (Netflix) än, men hittills tycker jag bättre om den än den första. Det är lite skönt att slippa de gamla kassettbanden, nu får vi i stället koncentrera oss helt på nyanserna i grupptryck, misogyni och mobbning när rättegången mot skolan sätter allt under lupp igen.

…bästa. För alla som är sugna på lite svidande skarp familjedystopi kommer ”Succession” (HBO Nordic) som räddaren i nöden. Makt, klass och privilegier skildras intelligent och roligt.

Rockbjörnen