TV3

”Lingonligan” – byhålecharmig fotbollskomedi med humor på korpnivå

Av: 

Karolina Fjellborg

TV

TV-RECENSION Nya TV3-komedin ”Lingonligan” har en somrig svensk byhålecharm och varm underdogmentalitet som är lätt att vurma för. Men speciellt vass är den verkligen inte.


Betyg: 2 av 5 plus
Lingonligan


TV3/Viaplay


Del 1-3
Av bl a Erik Ahrnbom och Peter Arrhenius, med bl a Anders Jansson, Sven Melander, Elisabeth Wernesjö, Claes Månsson, Morgan Alling och Carolina Gynning.

Laguppställningen i ”Lingonligan”.

KOMEDI I en liten avfolkad avkrok i Skåne ligger fotbollsföreningen Vinninge BK risigt till. Laget ligger sist i division 7, och om de inte börjar vinna matcher snart tänker bonden Seved (Sven Melander), som är lagets sponsor och den som äger marken de spelar på, börja odla sockerbetor på fotbollsplanen. Dessutom har coachen (Claes Månsson) fått en hjärtinfarkt.
Selma Nord (Elisabeth Wernesjö) – en tränare utan vare sig någon vidare erfarenhet eller den utbildning som laget tror att hon har – blir blixtinkallad, och ska nu försöka få ordning på ett rätt hopplöst gäng. Bestående av bland annat lagets stora stjärna "Kroyf" (Anders Jansson) – en småbitter typ som verkar ha hybris på gamla meriter – en halvblind målmakt (Armand Mirpour) och den göteborgske pizzeriaägaren Vanko (Morgan Alling), som av någon anledning insisterar på att han är kroat.


Pia Sundhage och Henrik Larsson dyker upp som sig själva. "Paradise hotel"-deltagaren Smail Alihodzic spelar en i laget och Carolina Gynning är materialaren Camilla, tillika Vankos exfru, med delad vårdnad om både pizzeria och bil.


Laguppställningen i "Lingonligan" är med andra ord intressant brokig, med någon för alla bland humorveteraner, dokusåpastjärnor och älskade idrottsprofiler, och ämnet är såklart folkkärt så att det förslår. Och visst har serien en somrig svensk byhålecharm och varm underdogmentalitet som det spontant är lätt att vurma för.


Men humorn är på korpnivå, utan någon vidare knorr och finess, och karaktärerna känns outvecklade. Som om någon har delat ut knasiga drag och roliga historier till dem från en checklista, men sedan inte har tagit sig tid att ge dem någon vidare omsorg.
Speciellt Gynning, som visade i "Torpedernas" andra säsong att hon kan vara riktigt rolig i rätt roll, har alldeles för lite att jobba med här och känns underutnyttjad.


Sympatiska "Lingonligan" har som sagt en viss folklig, lantlig tjuskraft och får därför godkänt, men speciellt träffsäker är den här fotbollskomedin faktiskt inte.


”Lingonligan” har premiär i TV3, på Viaplay och på Viafree den 4 april.Se det här i stället: "Helt perfekt" i Kanal 5, med bland andra Johan Petersson och Eva Röse, är ett bättre svenskt humorval just nu.


Visste du att... "Lingonligan" inte är Henrik Larssons första komediserie? Han var även med i ett avsnitt av TV4:s "Solsidan".


Just nu... är det läge att peppa för premiären av en annan somrig svensk komedi. "Sjölyckan" börjar i TV4 den 6 april.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och stötta Cancerfondens arbete – beställ en vacker bukett här

Interflora


Publisert:

LÄS VIDARE

50 färska tv-serier att streama i vår

ÄMNEN I ARTIKELN

TV3

Sven Melander

Carolina Gynning

Tv-serier

Tv-recensioner