En inte riktigt lika vass andra säsong

Netflix svenska ”Kärlek & anarki” är tillbaka

Publicerad 2022-06-14

”Kärlek & anarki”.

TV-RECENSION Den andra säsongen av ”Kärlek & anarki” är bra. Men den första var bättre.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Kärlek & anarki

Netflix

Säsong 2

Av Lisa Langseth och Alex Haridi, med bl a Ida Engvoll, Björn Mosten, Gizem Erdogan, Carla Sehn, Reine Brynolfsson, Björn Kjellman, Marina Bouras, Lars Väringer, David Dencik.


DRAMAKOMEDI När Lisa Langseths Netflix-serie ”Kärlek & anarki” är tillbaka med en andra säsong är mina förväntningar höga. Den första säsongen, som kom 2020, var en frisk fläkt och en oerhört rolig blandning av obekväm humor, samtidssatir och inblick i litteraturbranschen.

När vi återser konsulten Sofie (Ida Engvoll) är hon nyskild och fortfarande romantiskt involverad med den yngre it-teknikern Max (Björn Mosten). Och när hon hittar ett par nya hippa investerare till ständigt krisande Lund & Lagerstedt, utses hon hux flux till vd.

Men när hon drabbas av en oförutsedd och tung personlig förlust går hon in i en djup kris, som överskuggar allting annat. 

Samtidigt fortsätter den allmänna förvirringen på förlaget, som sitter i kläm mellan traditioner och marknadsanpassning. Mellan intellektualitet och kommersialism. Mellan det fria ordet och kränkhetskulturen. Och mellan författare som inte säljer och influencers som inte kan skriva – men däremot sälja vad som helst. 

En desperat idé om att börja dela upp författare i ett a- och ett b-lag, och låta de dåligt säljande författarna betala för att få sina böcker utgivna, läcker ut och skapar stor ilska och dålig press.

Även en barnbok som uppmuntrar till flygande leder till en kritisk situation, och en oerhört ängslig sensitivitetskonsult (David Dencik) kopplas in för att eliminera allt som kan anses som stötande av känsliga läsare.

En aktad dansk författarinna (Marina Bouras), tillika en gammal flamma till Friedrich (Reine Brynolfsson), gör entré och eldar på dramatiken på flera fronter.

Och en förvirrad Max, som har flyttat till en kolonilott, går utan att riktigt fatta vad som händer och blir en het trädgårdsprofil på Instagram. 

Mycket är roligt, men den här säsongen gräver också mycket i sorg, saknad och plötsligt nödläge för identiteten mitt i livet. Och även om Sofie och Max även nu ger varandra ett par av de skruvade utmaningar som var bärande i den första säsongen, sitter den anarkistiska humorn lite i baksätet den här gången, medan det är (det lite mindre originella) livskrisdramat som kör.


Säsong två av ”Kärlek & anarki” har premiär på Netflix den 16 juni.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv