Ubåt

Ubåtskrisen i Sverige blir kalla kriget-serie

Av: 

TT

TV

"Whiskey on the rocks" – så kallas tv-serien om den diplomatiska krisen mellan Sverige och Sovjetunionen, som det Stockholmsbaserade produktionsbolaget Dramacorp utvecklar.

Det rapporterar den amerikanska tidningen Variety.

Handlingen är baserad på den diplomatiska kris som uppstod 1981 när en sovjetisk ubåt av Whiskey-klass gick på grund på svenskt vatten. Samtidigt som grundstötningen skedde pågick en känslig svensk marinövning.

Den diplomatiska krisen som följde löstes efter elva dagars högintensivt förhandlande.

Enligt Variety rekryterar produktionsbolaget nu ett team. Både skandinaviska och internationella skådespelare kommer att finnas med på rollistan.

Patrick Nebout och Henrik Jansson-Schweizer är exekutiva producenter för miniserien. De har tidigare legat bakom SVT:s "Tjockare än vatten" och den Oscarsnominerade filmen "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".

Patrick Nebout beskiver ubåtskrisen som den "absolut mest pinsamma händelsen under hela kalla kriget":

"Och det var lika pinsamt för alla, från den svenska regeringen och militären, till Nato och Sovjetunionen", säger han enligt Variety.

Han berättar även att de först tänkt göra en politisk thriller, men att de sedan landade i att göra en dramakomedi i likhet med "The death of Stalin" och "Veep".

ANNONS EXTERN LÄNK

Present till mors dag eller studenten? Missa inte alla klipp – upp till 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Sovjets hemliga kartor pekade ut anfallsmålen

ÄMNEN I ARTIKELN

Ubåt

Sovjetunionen

Kalla kriget

Thriller

Tv-serier