Gunde Svan tvingas lämna ”Let’s dance”

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jon Henrik Fjällgren och Daniel Norberg heter årets finalister i ”Let’s dance”.

Det blev Gunde Svan som fick lämna tävlingen efter kvällens semifinal.

– Jag har kommit på tredje plats och jag tror nog det är i överkant till och med av var jag skulle varit om det inte vore för svenska folket som varit så snälla och rösta på mig, säger han.

I fredagens program av ”Let’s dance” tävlade Gunde Svan, Daniel Norberg och Jon Henrik Fjällgren om en finalplats.

Paren framförde två danser var – ett medley av olika dansstilar samt en egen fri tolkning. Jon Henrik Fjällgren, som fått en del kritik av juryn de senaste fredagarna, tog nu en gruvlig revansch.

Framförallt hans andra dans, en berättelse om mobbning till tonerna av Avicii, knockade både publik, jury – och tv-tittarna, som skickade honom och sensationen Daniel Norberg vidare till finalen.

Gunde Svan, som hängt kvar vecka efter vecka trots blandade jurypoäng, åkte däremot till slut ut och får nöja sig med en tredjeplats i årets upplaga av ”Let’s dance”.

Men det är rättvist, tycker såväl skidlegendaren som danspartnern Jeanette Carlsson.

– Jag har kommit på tredje plats och jag tror nog det är i överkant till och med av var jag skulle varit om det inte vore för svenska folket som varit så snälla och rösta på mig. Men Daniel och Jon Henriks framträdanden i dag var outstanding.

Samtidigt erkänner han att det känns lite snöpligt, trots allt, att missa finalplatsen.

– Absolut, visst gör det det, men ska man se det som en riktigt tävling som den gamla idrottsman jag är, så är det de två bästa som är i finalen.

Tony Irving: ”Gunde kunde inte leverera”

Tony Irving är jublande glad över att ”svenska folket äntligen gjort rätt”.

– Gunde kunde inte leverera de tior som behövdes i kväll, säger han och fortsätter:

– För första gången i ”Let’s dances” historia var folket överens med oss. Det är ovanligt! I en semifinal är folket överens med mig! Det har tagit svenska folket tretton år att fatta att jag har rätt, säger han triumferande.

Gunde Svan har vid flera tillfällen hyllat sin fru, Marie, under resans gång i ”Let’s dance”. I kärleksavsnittet tillägnade han dansen sin fru. I reklampausen bröt han ihop och fick tröstas av de andra deltagarna. Men någon svängom med sin älskade hustru blir det förmodligen inte. Trots alla nya, lysande danskunskaper finns risken att han lägger dansskorna helt på hyllan.

Har din fru förstått att du faktiskt kan dansa?

– Nej, det tror jag inte. Jag vet inte om hon kommer förstå det heller, för släpper jag Jeanette nu så är allting borta tror jag.

– Ta fram slowfoxen eller tangon! Det tycker hon säkert är härligt, flikar Jeanette Carlsson in.

Betyder det att du kommer sluta dansa nu?

–Jag vet inte hur jag ska säga. Det är ungefär som att gå i mål efter 12 timmar på Vasaloppet, du håller på hela dagen och är vrålhungrig och man kommer in och någon frågar ”ska du vara med nästa år då?” ”Nä, jag ska sälja skidorna det första jag säljer”, säger Gunde Svan med ett skratt.

– Det är nog fel tillfälle att fråga mig om jag ska dansa något mer. Jag har lagt ner 308 timmar på dansgolvet under de här femton veckorna vi håller på och just nu är jag inte riktigt sugen faktiskt.

Vad tar du med dig från ”Let’s dance”?

– Jag tar med mig den här kamratskapet och gemenskapen, det har varit fantastiskt bra, säger han och nickar åt Jeanette.

– Jag vet inte om jag känt i skidspåret någon gång på det här sättet som vi gör här. Lite förvånande, jag var lite orolig över att det inte skulle vara någon riktig tävling. Det fick jag ju känna att det var för det två bästa står i finalen.

Finalen i ”Let’s dance” sänds i TV4 nästa fredag kl 20.00.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN