’Boy Machine’-Jens: Jag får glada tillrop från tunnhåriga män

Publicerad 2015-12-04

Han är doldisen som klev in i "Boy Machine" tillsammans med rutinerade humorprofiler.

Nu stannar folk David Wiberg på gatan och hyllar hans karaktär Jens, som har problem med håravfall. 

– Jag har fått glada tillrop från tunnhåriga män i min ålder som tycker att det är fantastiskt att vi tar upp den här problematiken, säger han.

Fredag kväll sänds det sista avsnittet av TV4:s humorserie "Boy Machine". David Wibergs karaktär Jens är känd för sin Nick Carter-inspirerade frisyr, men under programmets gång ser vi hur han tampas med håravfall - den ordentliga kalufsen är egentligen en peruk.

Till slut vågar han ta av sig den och visa sitt rätta jag.

Håravfall är ingenting som David Wiberg, 42, själv har lidit av.

– Jag har aldrig haft några besvär med det i mitt liv. Men jag har fått glada tillrop från tunnhåriga män i min ålder som tycker att det är fantastiskt att vi tar upp den här problematiken och vad det kan innebära, säger han.

Kände sig tuff och söt

David Wiberg säger att han tidigare inte hade någon relation till pojkband. Backstreet Boys och 'N Sync var inte "hett" i hans umgänge.

– När det begav sig så var det mer indiepop för min del. Att dansa 90-tals dans à la Backstreet Boys har ju varit en utmaning. Men väldigt roligt, säger han.

Bandet fick danslektioner för att få till den rätta pojkbandskänslan.

– Det var rätt svårt, men det var en schysst kemi i bandet som gjorde att man började känna sig lite som ett riktigt band. Man tillät sig själv att tycka att man var lite tuff och söt. Det var det som var vägen att gå för att hitta rätt.

"Det känns smickrande"

Även om David Wiberg varit relativt okänd för många har han många projekt igång samtidigt. Han är illustratör, skådespelare, författare och dessutom utbildad arkitekt.

På 90-talet var han med i SVT:s "Varanteatern". Han har även en biroll i "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", men det var länge sedan vi såg honom i en TV-serie.

Efter serien har många hört av sig till David Wiberg. Han har också blivit stannad flera gånger på stan.

– Det är väldigt glada tillrop. Det känns smickrande och roligt, säger han.

Både dröm och mardröm

Att ingå i samma casting som Jonas Karlsson, Henrik Dorsin och Peter Magnusson beskriver David Wiberg som en "ynnest".

– Det var fantastiskt roliga medspelare, helt prestigelösa med väldigt mycket distans till sig själva, säger han.

Vad tror du "Boy Machine" kan betyda för din karriär?

– Ja det återstår ju att se, men telefonen har börjat ringa en del. Vad det blir är ingenting jag kan säga på rak arm just nu. Det är lite av varje.

Hur känns det att se sig själv på tv som pojkbandsstjärna?

– Det känns ganska bra tycker jag. Det har varit väldigt roligt att få lov att vara det. Det är väl både en dröm och en mardröm som har gått i uppfyllelse, att sjunga och dansa och så vidare.

Följ ämnen i artikeln