”Köttets lustar” är fånig – men kanske en knuff i rätt riktning

Sandra Wejbro: ”Själv är jag tacksam för en ny generation som Limpans, som inte behöver fösas framåt”

Madde, Victoria & Henrik. Schyffert umgås med grisar i SVT:s ”Köttets lustar”.

90-talsmännen hänger kvar. Curlade av de ny­skapande tv-kvinnorna.

Samma torsdagskväll har Erik Haags och Lotta Lundgrens ”Bye bye Sverige” (SVT1) och Henrik Schyfferts ”Köttets lustar” (SVT1) premiär. Haag och Schyffert har följt varandra sedan 90-talet när de skämtade i radioprogrammet ”Hassan” och de har ­produktionsbolaget Brommamamma ihop.

Hjärnan bakom ”Bye bye Sverige”, liksom succén ”Historieätarna”, är producenten Karin af Klintberg. Hon har tidigare hyllats för ”Värsta språket” som fick Stora journalistpriset 2003 och ”Ebbe the movie” som vann en Guldbagge 2010. För manus och dramaturgi till ”Köttets lustar” (regissör är Nathan Grossman) står minst lika hyllade Agnes-Lo Åkerlind (”Jills ­veranda”) och Clara Mannheimer. De gamla ironikerna har alltså starkast möjliga uppbackning.

Med ”Bye bye Sverige” hoppas nog SVT på en ny tittarsuccé. Den skildrar de svenskar som utvandrat till USA och följer ”Historieätarnas” pedagogiska grepp, där experter varvas med Haags och Lundgrens lajv i historiska kostymer. Det är välgjort och intressant som vanligt, även om Haags roll som mansbebis blivit tröttsam. När det ska spexas är behållningen snarast Olof Wretlings och Kakan Hermanssons yviga biroller.


Premissen för ”Köttets lustar” är betydligt mer filosofiskt, politiskt och etiskt komplex. Utmanad av djurälskande sonen Limpan börjar jägaren Henrik Schyffert granska köttbranschen. Uppdraget är att ta hem två grisar till lägenheten i Stockholm, lära känna dem och sedan välja att äta upp dem eller bli vegetarian för evigt.

Limpan, som framstår som den kloke i familjen, sätter fingret på samtidens hyckleri. Samtidigt som folk pysslar om sina husdjur industrialiseras slakten av andra, likartade djur. Och köttkonsumtionen gasar oss rakt in i klimatarmageddon.

Det är lite sorgligt att en parodiskt överdriven dramaturgi ska krävas för att få polletten att trilla ned. Oj då, om man börjar bry sig om grisarna Madde och Victoria blir det svårare att sen döda dem! Hoppsan, grisar är intelligenta och sociala djur!

Samtidigt ska programtiden fyllas ut med något. Experter får prata, grisarna skiter i hissen och Schyffert snackar med polare som Shima Niavarani och Josephine Bornebusch. Varför har han så svårt att se sig själv som vegetarian? Niavarani påpekar att det kan kännas omacho att välja bort kött.


Kopplingen mellan köttätande och maskulinitet ger ”Köttets lustar” en vidare dimension. Ett tecken på manlighet har varit att kunna uthärda och utdela smärta, sen kom smärtlindringen och då började grymheten ifrågasättas. I industrialismens tidevarv kan hemskheterna gömmas i köttfabriker som vi slipper se och höra.

Schyffert poserar vid sina jakttroféer och är lagom nöjt självkritisk. Flickvännen Nour El Refai har retat honom för att han vill vara med i tv så mycket att han gått med på detta.

Kanske är ”Köttets lustar” en välbehövlig knuff mot minskad köttkonsumtion, särskilt bland män. Själv är jag tacksam för en ny generation som Limpans, som inte behöver fösas framåt.


Veckans...

… Ernst Kirchsteiger-citat. ”Julen ska kännas som att det fladdrar runt så mycket änglar under taknocken att man får lite mittbena”.

… bästa. ”Smilf” (HBO Nordic) är ett rätt dåligt namn på en frispråkig, varm komediserie om den ensamstående mamman Bridgette (Frankie Shaw, som också skapat serien). Det dysfunktionella skildras rått och klarsynt, men alltid älskvärt.

… final. Peppen inför årets sista ”Idol” (TV4) är milt sagt måttlig, även om det finns viss lockelse i att se vilken spektakulär outfit programledaren Gina Dirawi kommer bära.

… rojalism. Andra säsongen av ”The crown” (Netflix) har premiär i dag och fokuserar på problemen i drottning Elizabeths äktenskap. Intrikat, enormt välskrivet och maffigt, men också väl vördnadsfullt och konservativt ibland. Som att trycka i sig en halv prinsesstårta och vänta på illamåendet.

… premiär. ”På spåret” är äntligen tillbaka, först ut är förra årets finalister Isobel Hadley-Kamptz och Kalle Lind mot nykomlingarna Johan Olsson och Denise Rudberg.

… kalender. Det finns mycket att gilla med årets julkalender ”Jakten på tidskristallen” – från de utstötta barnen till Eva Rydberg som uppfinnarkuf och Rikard Wolff som ond doktor.

… dokumentär. ”Voyeur” (Netflix) berättar historien om hur den legendariske journalisten Gay Talese får kontakt med Gerald Foos, en motellägare som genom inbyggda hål i taket smygtittat på sina gäster under 30 år. Fascinerande om två udda män, journalistiskt arbete och källkritik.