Danska Netflix-serien ”The rain” är ett dystopibygge på legonivå

Full av logiska luckor. Danska ”The rain” läcker som ett såll. Dystopin övergår nästan till gladporr i en scen.

Jag har sett alla åtta avsnitt av Netflix första skandinaviska originalserie ”The rain”. Så nu slipper du.

Danmark är först ut när streamingjätten Netflix med tonårsdystopin ”The rain” tagit steget in på den nordiskspråkiga marknaden. Första svenska produktion blir en tv-dramatisering av Malin Persson ­Giolitos succéroman ”Störst av allt” om en skol­skjutning i överklassmiljö. Mest av allt ser jag fram emot ”Gösta”, Lukas Moodyssons dramakomedi om en godhetssträvande barnpsykolog, som blir HBO Nordics första egna serie.

Utvecklingen mot tv-drama på andra språk än engelska har pågått länge, som en strategi för att ta sig in på lokala tv-marknader. Men Netflix har säkert också märkt att många av deras 117 miljoner användare är nyfikna på bra tv-serier, oavsett futtiga land- och språkgränser.


Synd bara att deras första skandinaviska satsning  ”The rain” dessvärre inte alls är särskilt bra. Detta trots att serien innehåller många lovande ingredienser. Som fina skådespelare i Alba August och Mikkel Boe Følsgaard (känd från lysande danska familje­serien ”Arvingarna”), snyggt foto och ett fantasi­eggande första avsnitt. Med stigande irritation hade den trots allt något som fick mig att fortsätta kolla, ­ända till det bittra slutet.


Jag roade mig med att lista några av de största problemen med ”The rain” (spoilervarning):

 Vad dör hela Danmark egentligen av? Vi får ”galen vetenskapsman”-stereotyper och onda företag, men i övrigt är motiven luddiga. Dör bara danskarna eller har Simones pappa lyckats ta kål på hela världen? Om det räcker att vara inomhus för att undkomma regnet borde väl fler överleva?

Störiga bifigurer. Jean, Lea och inte minst lillebror Rasmus som växt från gnällig 5-åring (?) till självupptagen 15-åring (?) på de sex åren i bunkern. Obegripligt tidshopp och varje gång de syns i bild önskar man att regnet hade tagit dem också.

Det inkompetenta fascistsamhället. Dåligt klädda och lätta att fly undan, det krävs tydligen bara att råna vakterna på en stridsvagn för att åka i lugn och ro över Öresundsbron. Inga kontroller.

 Den svenska sekten som äter människor. Alltså, varför tillbringar vi ett helt avsnitt i deras fåniga slott?

 Duschscenen. Plötsligt urartar dystopin i dansk gladporr-stämning, där gruppen duschar tillsammans och killarna får chansen att kolla in tjejernas kroppar.

 Det otillfredsställande slutet. Hux flux är syskonen framme hos pappan, där vi får några få, orimliga svar. Upplagt för en till säsong, tyvärr.


I sina bästa stunder är ”The rain” underhållande tonårs-noir i ”Riverdale”-anda, men i sina sämsta lika förvirrad som den amerikanska Netflix-­seriens besvikelse till andra säsong. Att konstruera ett trovärdigt undergångsscenario är svårt och ”The rains” dystopi-bygge når sällan över lego-nivå.

Giolito-serien ”Störst av allt” kommer inte bli Netflix första skandinaviska satsning, men har ökat chanserna att bli den hittills bästa.

Veckans...

... Stockholm. Vilken liten pärla kortdokumentären ”Spårviddshinder” (SVT Play) är! Johan Palmgren har filmat trafikanter som fastnar i den ”fälla” som ska stoppa bilar men släppa fram bussar vid Slussen i Stockholm. Många försöker förgäves chansa, inför luttrade stockholmares roade ögon. ”Nu får jag väl herostratisk ryktbarhet”, säger 86-årige ­Georg efter att ha fastnat och fått punktering. Hoppas härmed ordet, som anspelar på att den gamle greken Herostratos hellre ville bli ryktbar för illdåd än inte alls, får större spridning.

... norska. ”Hemmaplan” (SVT) är en fin dramaserie om Helena Mikkelsen (Ane Dahl Torp) som får chansen att coacha ett herrlag i högsta fotbollsserien i Norge, men möter ­infernaliskt motstånd hos stjärnan Michael Ellingsen (John Carew). Norrmännen är bra på tv just nu.

... video. ”Atlanta”-skaparen ­Donald Glover går under namnet Childish Gambino när han släpper musik och nya singeln ”This is America” kom lagom till hans suveräna insats som kombinerad värd och artist i ”Saturday night live” (Kanal 9) förra helgen. Videon som släpptes strax efter, en mångfacetterad och vacker kommentar till amerikansk rasism och våldskultur, har rättmätigt hyllats.

... spex. Äntligen är det dags för final i Eurovision song contest (SVT). Den bisarra blandningen av galna bidrag, europop och politik är så mycket roligare än den mer slätstrukna, kulturellt konforma svenska Melodifestivalen.

... obehagliga. I ”The state” (SVT) får vi följa fyra unga, brittiska muslimer som dragit till Syrien för att gå med i IS. Det känns att skaparen Peter Kosminsky gjort grundlig research, även om nykomlingarna ibland är mer än lovligt naiva och inte alls verkar fattat vilken dödskult de sökt sig till.

Följ ämnen i artikeln