Viaplay

Vem i hela friden ska titta på ”Åreakuten”?

Av: 

Karolina Fjellborg

”Åreakuten”.
”Åreakuten”.

TV

TV-RECENSION Vem ska välja Viaplays ”Åreakuten”? En serie som kanske bäst beskrivs som en tidsflykting från 90-talet, som uppför sig förlegat och nu ska integreras på streamingmarknaden.

Betyg: 2 av 5 plus
Åreakuten

Viaplay
Del 1-4
Av Joakim Hansson och Henrik Sylvén, med bl a Göran Gillinger, Nadja Halid, Karin Bengtsson, Mårten Svedberg, Tiril Wishman Eeg-Henriksen, Ana-Yrsa Falenius.


DRAMA Det är sommar i Åre. Zara (Nadja Halid) från Stockholm kommer med tåget för att jobba som ST-läkare på hälsocentralen. Den supersura veteranläkaren Kerstin (Ana-Yrsa Falenius) ser henne som en oduglig liten stadshoppa, men Zara hittar i stället stöd och vänskap hos den norska ambulanssjukvårdaren Sofia (Tiril Eeg-Henriksen), polisen Åsa (Karin Bengtsson) och fjällräddaren Tomas (Göran Gillinger).

Ett lokalt litet vardagshjältegäng som på dagarna tar hand om diverse akuta, dramatiska situationer och på kvällstid samlas hos den kaffedrickande barägaren Markus (Mårten Svedberg) för att ventilera.
(Var turisterna håller hus när de inte är inblandade i olyckor är däremot oklart, då det i princip är heltomt på gator och serveringar.)
Viaplay har på förhand beskrivit ”Åreakuten” som ”en spännande dramatiserad, fiktiv version av verkligheten” och som ”'Grey's anatomy' möter 'Chicago fire' med en touch av 'Law and order'”.

Jag lägger till ”'Vita lögner' möter 'Raspen' från 'Rederiet' i ett udda och inte helt lyckat giftermål mellan 90-talets svenska såpor och diverse amerikanska dussinserier” för att göra det hela ännu mer förvirrande.
För det här är ett förvirrande inslag i dagens serielandskap. En sorts tidsflykting som beter sig annorlunda, och nu ska integreras på en streamingmarknad där konkurrensen är mördande och folk inte längre fastnar i soffan framför det som bjuds, utan gör aktiva val.
Vem i hela friden ska förbarma sig över ”Åreakuten”?
Inte Viaplays sämsta seriesatsning genom åren. Men den konstigaste.


”Åreakuten” har premiär på Viaplay den 28 juni.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp smidigt startkit här

Dentway


Publisert:

LÄS VIDARE

STOR GUIDE: 50 tv-serier att streama i sommar

ÄMNEN I ARTIKELN

Viaplay

Tv-serier

Tv-recensioner

Göran Gillinger