Knutbydokumentär gör nya avslöjanden

Björn Berglund/TT

Publicerad 2021-03-29

Förträngda minnen och bortklippta vittnesmål som motsäger teknisk bevisning. I dokumentärserien "Knutby: I blind tro" ifrågasätter Martin Johnson och Anton Berg den officiella historien om Knutbydramat.

Natten den 10 januari 2004 skjuts Alexandra Fossmo till döds i sin säng det lilla samhället Knutby. I grannhuset hittas en 30-årig man skottskadad.

Pastorn Helge Fossmo döms till livstids fängelse för anstiftan till dåden. Den så kallade barnflickan Sara Svensson döms till rättspsykiatrisk vård för att ha skjutit offren på order från Fossmo.

Men i den nya dokumentärserien på HBO Nordic ifrågasätts den officiella bilden. Och trots all uppmärksamhet kring fallet lyckas journalisterna Anton Berg och Martin Johnson presentera nytt material.

Bland annat medverkar Sara Svensson för första gången i en direkt intervju.

– Det förvånade oss att hon ställde upp, säger Anton Berg.

I intervjun framkommer det att Sara Svensson börjat nysta i gamla minnen från mordnatten. Hon påstår att Alexandra Fossmo inte alls reagerade på det första pistolskottet, som ska ha tagit i offrets höft. Svensson antyder att Alexandra Fossmo redan kan ha varit död vid tillfället.

Fick oklippta rekonstruktionen

Berg och Johnson tycker själva att uppgifterna är smått sensationella. De tror också att fler församlingsmedlemmar kommer att börja minnas saker när de väl har fått vara fria från sekten tillräckligt länge.

– Det här tror jag kommer hända att med andra också. Det är ju en hjärntvätt som de har varit med om. Vi tror att om två år så kanske någon annan kommer på någon otroligt viktig detalj som gör att det här får ett helt nytt ljus, säger Martin Johnson.

Dokumentären granskar också den rekonstruktion av mordet som polisen gjorde med Sara Svensson. I domstol presenterades en nedklippt version av händelseförloppet. Men i den oklippta videoinspelningen, som Berg och Johnson fått loss, träder en annan bild fram. Där hävdar Sara Svensson att hon skjutit Alexandra Fossmo från minst en meter – när den tekniska undersökningen slår fast att vapnet hölls direkt mot hennes huvud. Dessutom försöker utredarna instruera henne att gå närmare.

– När vi fick fram rekonstruktionen hade vi inget val, då måste vi visa den. Den är precis som Thomas Quick-rekonstruktionen. Bergwallkommissionen är kritisk till hur Quick-utredningen hanterade sina rekonstruktioner och det är samma kritik som man kan rikta mot den här, säger Anton Berg.

"Gudomlig" Kristi brud

Dokumentären kastar även ytterligare ljus på de bakomliggande motiven, som drevs på av Knutbysektens "Kristi brud"-lära med lekmannapastorn Åsa Waldau i centrum.

– När Sara Svensson efteråt sitter på rättspsyk och hennes vårdare pratar illa om Åsa säger hon "tyst, hon kan höra dig". Det där gjorde ett starkt intryck på mig. Jag hade inte fattat graden av gudomlighet som de gav till Åsa. De pratade inte om en människa, de pratade om en gud, säger Anton Berg.

Berg hoppas att dokumentären kan minska risken för unga tittare att själva fastna i en sekt.

– På ett sätt är serien en lovsång till att tro på det egna tvivlet. Man ska inte lägga undan tvivlen och tro att någon annan vet bättre oavsett om det gäller ideologi eller religion. Den här historien känns viktig att berätta, för liknande saker kommer att hända andra människor runt om i världen, säger han.

"Har varit monumental"

Bakom serien står också rutinerade regissören Henrik Georgsson, med bland annat tv-serien "Bron" och dokumentären "Mannen som lekte med elden" på meritlistan.

– Han som regissör har varit monumental. Han är verkligen den som har mejslat fram historien, säger Martin Johnson.

Via HBO ska dokumentären visas i flera länder. Och den har goda chanser att hitta en publik utanför Sverige, tror Johnson.

– Förutom att det är ett unikt fall i svensk rättshistoria så är det en så otroligt allmängiltig berättelse som jag verkligen tror kommer att få människor i hela Europa och även USA att bli intresserade. Det här är mekanismer som finns överallt, säger han.