Mejla

Karolina Fjellborg

Det ska vara en halvknäckt, illamående kändis i höst

Publicerad:
Uppdaterad:
Peter Magnusson, Anna Lindberg, Viktor Frisk, Markus Aujalay, Thomas Wassberg och Agneta Sjödin i ”Över Atlanten”.
Foto: Linus Hallsenius/Dplay.
Peter Magnusson, Anna Lindberg, Viktor Frisk, Markus Aujalay, Thomas Wassberg och Agneta Sjödin i ”Över Atlanten”.

TV

TV-KRÖNIKA Ny tv-trend hösten 2019: Sjö- och höjdsjuka kändisar.

Tv-hösten är officiellt i gång, och som vanligt är det ingen rast och ingen ro för våra kändisar.
Vi har dels det man kan kalla för kända-människor-funderar-över-saker-genren. Folkbildning i lockande kändisförpackning, som framför allt SVT har dille på sedan något år tillbaka. Skådisen Adam Lundgren ska vädra skepsis mot Facebook och dylikt i ”Vägra sociala medier”. ”Bonusfamiljen”-pappan Erik ”Jerka” Johansson ska försöka bota sin föräldraångest i ”En perfekt förälder”. Nour El Refai tar grepp på svenskars konsumtion av antidepressiv medicin i ”Landet lyckopiller”.
Och i Kanal 5 har Christine Meltzers ”Meltzer och kärleken” precis startat.
Sedan har vi denna höst också kända-människor-på-strapats-genren. Tänk brutalvarianten av program som ”Let's dance”, ”Fångarna på fortet” och ”Farmen VIP”, där insatserna är betydligt högre.
Agneta Sjödin, Viktor Frisk, Thomas Wassberg, Anna Lindberg, Markus Aujalay och Peter Magnusson ska segla över ett världshav i Kanal 5:s ”Över Atlanten”, medan den kanske ännu festligare äventyrarkombinationen Mikael Persbrandt, Little Jinder, Sanna Kallur, Stefan Larsson, ”Väder-Nils” och Dominika Peczynski ska bestiga en bergstopp i Himalaya, på friska 6 119 meter över havet, i TV4:s ”Expeditionen”.
Nog för att det säkert är jobbigt att bli sågad av Tony Irving, få hjärnsläpp när man ska svara på en gåta på Fort Boyard och försöka slakta en kalkon lite på måfå, men alla som har testat en ordentlig dos av sjösjuka – och höjdsjuka – inser nivåskillnaden på de här olika typerna av kändisunderhållning. Och det var inte utan att man undrade, när programserierna annonserades, om samtliga inblandade verkligen hade insett vad de hade tackat ja till.
Nå, i kväll sänds premiäravsnittet av ”Över Atlanten” och man kan i alla fall konstatera att det inte kommer att bli något ”Papaya coconut”-äventyr. Strax efter att Sjödin och Aujalay står och pratar om valar, delfiner och vackra solnedgångar gör verkligheten entré.
Lindberg börjar se farligt blek ut, stackars Frisk försöker desperat ta reda på var horisonten är så att han kan fokusera på den (”Är horisonten rakt fram eller är den bara hur som helst?”), och den gamle skidhjälten Wassberg ligger och kräks över relingen. ALLA ser ut att sakta men säkert drabbas av en obekväm insikt, och de avslutande klippen från nästa avsnitt skvallrar om en upptrappning av misären.
Gissningsvis får kändisarna i ”Expeditionen” det inte jättemycket roligare. Jag tänker skavsår, spyor och syrgas.
Sedan är det väl magsjuka kändisar nästa? Kanske något sorts streetfood-race genom Indien och Bangladesh i TV3?


”Över Atlanten” har premiär i Kanal 5 den 20 augusti.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE