Facket undersöker om det strider mot lagen

Uppdaterad 2018-08-14 | Publicerad 2016-11-17

Idolkonflikten trappas upp allt mer.

Hotet om att deltagarna tvingas lämna tävlingen om de strejkar kan vara olagligt.

– Vi undersöker detta just nu, säger Per Herrey, jurist på Musikerförbundet.

Musikförbundet hotar med strejk om inte produktionsbolaget Fremantlemedia förbättrar arbetsvillkoren för deltagarna i TV4:s flaggskepp ”Idol”.

Om bolaget inte tecknar ett nytt kollektivavtal före klockan 14.00 nästa fredag riskerar fredagsfinalen att ställas in på grund av strejken.

”Strejkar ni åker ni ut”

Under ett krismöte i onsdags kväll fick ”Idol”-deltagarna ett ultimatum: "strejkar ni åker ni ut".

Fremantlemedias VD, Magnus Karlsson Lamm, bekräftade i en kommentar att det här var deras budskap till idolerna.

– Vi hade ett möte igår med Idolerna som vi har nästan varje kväll. Frågan om Musikerförbundet togs såklart upp och vi informerade dem bara om hur avtalen är utformade. Att ställer man inte upp i fredagsfinalen så väljer man också att lämna tävlingen. Vad som händer om en Idol strejkar får Musikerförbundet svara på. Jag ställer mig frågande till om Musikerförbundet är beredda att lägga över ansvaret för ett sånt beslut på en ung människa som vill nå sina drömmar, skriver Fremantlemedias VD Magnus Karlsson Lamm i ett mejl till Nöjesbladet.

Kan strida mot lagen

Nu undersöker Musikerförbundet om Fremantlemedias agerande kan strida mot lagen. Att strejka är en grundlagsskyddad rätt.

– Vi undersöker om det här kan röra sig om en föreningsrättslig kränkning. Hotar någon med repressalier kan det strida mot lagen, säger Per Herrey, jurist på Musikerförbundet.

Vad händer om det visar sig att deras agerande strider mot lagen?

– Då blir det en förhandling mellan oss och produktionsbolaget, men vad det innebär mer konkret får jag återkomma med, säger Per Herrey.

Musikerförbundet har förhoppningen att under kvällen prata med de idoler som är kvar i tävlingen, för att informera dem om läget.

– Vi hoppas kunna träffa dem personligen, säger Per Herrey.

”Anställd får strejka”

Årets medverkande i Idol har skrivit på kontrakt där lön och låträttigheter förhandlas. Enligt Fremantle är idolerna inte anställda, de är deltagare i en tävling. Musikerförbundet anser att idolerna är anställda. En anställd person har rätt att strejka om strejken utlysts på rätt sätt och kan inte bli avskedad om han eller hon väljer att utnyttja den rättigheten.

– Eftersom att det är en laglig åtgärd finns det inte heller någon rätt för arbetsgivaren, av skälet att man strejkar, att säga upp någon. Då är det de här reglerna som gäller. Det är inte laga grund att göra sig av med folk av den anledningen att de deltar i en lovlig stridsåtgärd, säger advokat Stefan Flemström, som undervisar i arbetsrätt på Stockholms Universitet.

Följ ämnen i artikeln