Mejla

Karolina Fjellborg

Det är dags för ”Allsång på Skansen” att sluta identitetskrisa

Publicerad:

Att Sanna Nielsen blir kvar var en god nyhet – men det räcker inte med en stabil programledare.
”Allsång på Skansen” måste sluta identitetskrisa.

Det var inte utan att man blev lite orolig för säsongsavslutningen av ”Allsång på Skansen”. Med tanke på att de första cirka 20 minuterna var mer eller mindre stendöda.

Norlie & KKV klev ut på scenen och gjorde allt annat än ägde den. Hade man fått en krona för varje hand i luften hade man möjligtvis fått ihop till en Piggelin.
”Vilket drag hörni”, ljög Sanna Nielsen som en häst travar.

Sedan var det dags för killarna att ge sig ut i publiken för att leda en allsång; ”Jag tror på sommaren”. En låt man tänker att man, om man mot alla odds inte redan känner till den, kanske kan försöka lära sig om man vet att man ska vara med i ”Allsång på Skansen”, och sjunga just den.

Men nej, det var två helt nollställda ansikten som rörde sig förvirrat ute i publikhavet, och det var svårt att avgöra vilka som var mest obekväma där och då – de motvilliga ”allsångsledarna” eller publiken.

Senare lyfte programmet, vid ett flertal tillfällen, men just den där stela inledningen är ett bra exempel på problemet med ”Allsång på Skansen”: SVT envisas med att krångla till det.

Att försöka tillfredsställa olika målgrupper och åldrar är inte nödvändigtvis fel i sig – unga artister kan fungera lika bra som äldre (Peg Parnevik, till exempel, gick hem). Men det måste vara rätt artister, och det är upp till de som jobbar med programmet att lära sig skillnaden på vad som ser ut som en kul blandning på pappret och vad som svänger i praktiken. Att förstå vad folk vill ha i sammanhanget – och dessutom bry sig om det.

Sanna Nielsen är en suverän programledare, och det var glädjande att höra att hon ska göra en säsong till, men man skulle önska att hon fick en mindre ängslig produktion att jobba med nästa sommar. En produktion som slutar identitetskrisa, inser att den aldrig kommer att ta sig in i finrummen och att folklighet är det enda trumfkort den har, och sedan omfamnar det.

Något som konkurrenten i TV4 – ”Lotta på Liseberg” – för det mesta gör utan att tveka.

Där rundades för övrigt säsongen av med Lena Philipsson, Magnus Uggla och Tommy Körberg.
Ni fattar min poäng. Det blir en viss nivåskillnad vad gäller folklighetsfaktorn.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN