”GLOW” är ett magnifikt och glittrigt styrkepiller i lycra

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
”GLOW”.
Foto: Beth Dubber/Netflix.
”GLOW”.

TV-RECENSION Härligheterna fortsätter att komma i överflöd i säsong två av ”GLOW”. Serien som är precis vad vi behöver just nu.


GLOW

Netflix

Säsong 2
Av Liz Flahive och Carly Mensch, med bl a Alison Brie, Betty Gilpin, Sydelle Noel, Marc Maron, Chris Lowell och Sunita Mani.


DRAMAKOMEDI "GLOW" – Netflix dramakomedi om ett brokigt och färgstarkt gäng kvinnor på 80-talet, som sätts ihop under namnet Gorgeous Ladies of Wrestling för att spela in en wrestlingserie – hade allt i sin första säsong.
Hjärta, kitsch, systerskap, feminism med ett exceptionellt sinne för humor, stora hår, ännu större personligheter, hysteriska matcher, en fenomenal skådespelarensemble och den perfekta 80-talsmusiken.
Och härligheterna fortsätter att komma i överflöd i säsong två, som har ännu mer av allt, inte innehåller en död minut och borde etablera "GLOW" som en av Netflix allra bästa originalserier.
När vi återser gänget är de i full färd med att spela in sin tv-serie, men inte mycket går smärtfritt. Budgeten är låg, hotet om nedläggning ständigt överhängande, och en bekymrad mammaförening hotar med bojkott på grund av programmets sexuella undertoner.
Den påhittiga men inte så smidiga Ruth (Alison Brie) hamnar i onåd hos regissören Sam (Marc Maron), och Debbie (Betty Gilpin), som lyckas förhandla sig till en producentroll, får kämpa hårt för att bli insläppt i herrklubben.
Ruths och Debbies relation är fortfarande varig, men medan de två och förhållandet mellan dem alltjämt utgör seriens emotionella kärna, är "GLOW" i grund och botten, likt exekutiva producenten Jenji Kohans "Orange is the new black", en ensembleserie, där de flesta får sin chans att skina. Framför allt har Kia Stevens flera starka scener den här säsongen.
Dessutom läggs ett par nya figurer till, bland annat en öppet lesbisk strippa som får en roll i serien och en före detta porrfotograf med ett gott öga till Ruth.
"GLOW" är i första hand en komedi, men dess förmåga att vara stötande med glimten i ögat, samtidigt som den får in rallarsvingar mot stereotypa fördomar, rasism och sexism till synes helt utan ansträngning, och utan att någonsin kännas didaktisk, ger den tyngd och gör den till något av ett unikum, och precis den serie vi behöver just nu.
Ett magnifikt och glittrigt styrkepiller i lycra.


”GLOW” säsong två har premiär på Netflix den 29 juni.

Se det här också: Två andra feministiskt medvetna kanonserier som utspelar sig i dåtid är "The marvelous Mrs. Maisel" (Amazon Prime Video) och "Godless" (Netflix).


Visste du att... Kia Stevens, som spelar Tammé "The Welfare Queen" Dawson, är proffswrestlare på riktigt? Hon är känd som Awesome Kong, Amazing Kong och Kharma.


Just nu... är Annabella Sciorra dubbelt Netflix-aktuell, med mindre roller i både "GLOW:s" och "Luke Cages" andrasäsonger. (Och i båda serierna heter hennes rollfigur Rosalie.)


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE