Veckans "Idol"-sändning räddad

Uppdaterad 2018-08-14 | Publicerad 2016-11-23

Produktionsbolaget hävdar att fackets varsel är olagligt - strejken flyttas fram

Facket tvingas flytta fram varslet på "Idol" - efter att produktionsbolaget kallar deras agerande för olagligt.

– Det är en taktisk manöver för att köpa tid, säger Jan Granvik, ordförande på Musikerförbundet.

Nu stämmer Musikerförbundet Fremantlemedia i Arbetsdomstolen.

I går möttes Musikerförbundet och Fremantlemedia på ett första möte med en medlare. Men inför mötet intensifierades konflikten ytterligare. Fremantlemedia som producerar "Idol" hävdar att fackets varsel om stridsåtgärder är olaglig, och har lämnat in en så kallad fredspliktsinvändning.

– Jag blev förvånad över deras utspel, säger Jan Granvik, ordförande på Musikerförbundet. Nu är det den frågan som är uppe på bordet och kommer ta tid på medlingen. Vår bedömning är att de försöker förhala oss med rökbomber. Det är en taktiskt manöver för att köpa tid och hindra oss från att agera.

Musikerförbundet anser att deras varsel är lagligt men låter det prövas av Arbetsdomstolen. I ett pressmeddelande berättar de att de kommer lämna in en stämningsansökan mot Fremantlemedia.

”Vi bedömer att Fremantles invändning inte har någon relevans över huvud taget”, säger förbundsordförande Jan Granvik i pressmeddelandet.

– Vi kommer att vända på ett interimistiskt beslut på Arbetsdomstolen, det vill säga ett förhandsbesked. Därför skjuter vi fram varslet till nästa vecka då vi ska få ett besked. Om vårt varsel är lagligt enligt förhandsbeskedet slår varslet till i full kraft, om inte får vi agera utifrån det, säger Jan Granvik.

Arbetsdomstolen kommer nu avgöra om det föreligger något hinder för den varslade stridsåtgärden.

– Det tar runt en vecka eller två för domstolen att besluta om de har rätt att till exempel strejka eller inte. Det brukar bli så att man skjuter på den varslade stridsåtgärden tills Arbetsdomstolen har kommit med ett beslut, säger Cathrine Lilja Hansson, ordförande på Arbetsdomstolen.

Förhoppning om att komma överens

Medlingen fortsätter under onsdagen i hopp om att komma fram till en lösning på konflikten.

– Vår förhoppning är att hitta en överenskommelse den här veckan. Frågan är bara hur jobbigt det ska bli. Antingen kommer vi överens inom rimlig snar framtid, det här har varit ganska besvärligt för alla inblandade, säger Jan Granvik.

Under de senaste dagarna har konflikten retat upp arbetarrörelsen, då flera fackförbund och hela LO-styrelsen gått ut och visat sitt stöd för Musikerförbundets krav på att produktionsbolaget tecknar ett kollektivavtal i syfte att förbättra arbetsvillkoren för idolerna.

– Det är obegripligt att de utnyttjar ungdomar och deras drömmar på det här sättet. De borde skämmas, sa LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i går.

Anna Rastner, programchef på TV4, reagerade på hans uttalande:

– Vi avvaktar den medling som pågår mellan Fremantle och Musikerförbundet och avstår tillsvidare att kommentera. Samtidigt kan vi inte låta bli att tycka att det är märkligt att inte också LO respekterar den pågående medlingsprocessen, skrev hon i en skriftlig kommentar till Nöjesbladet.

Det var i förra veckan som Musikförbundet hotade med strejk om inte produktionsbolaget Fremantlemedia förbättrar arbetsvillkoren för deltagarna i TV4:s flaggskepp ”Idol”.

I varslet om konfliktåtgärder som förbundet lämnade över till Fremantlemedia beskriver de att arbetstiderna och villkoren är "oacceptabla, oskäliga och saknar motstycke i arbetslivet i övrigt."

Om bolaget inte tecknade ett nytt kollektivavtal före klockan 14.00 nu på fredag riskerade fredagsfinalen att ställas in på grund av strejk. Nu flyttas alltså varslet fram till nästa vecka.

Fackets kritik mot avtalen

Under hösten har Musikerförbundet kritiserat de låga ersättningarna idolerna får för att vara med i programmet samt att deltagarna måste att skriva på avtal med skivbolaget Universal och managementbolaget Versity music som Fremantlemedia valt åt dem. Avtalen att deltagaren genom olika ensidiga optioner från bolagens sida kan bli uppbundna i upp till tio år, med villkor de inte kan förhandla om.

I konflikten är också parterna oense om hurvida idolerna är anställda av Fremantle eller inte.

– Vår uppfattning är att idolerna är anställda av Fremantle, eftersom produktionsbolaget betalar ut lön. Därför ska de betraktas som arbetstagare. Men Fremantle påstår det motsatta, säger Jan Granvik.

Magnus Karlsson Lamm, VD på Fremantlemedia, har tidigare kommenterat de kritiserade avtalet och säger nu att han tror på en lösning.

– Vi har en konstruktiv dialog med Musikerförbundet och ser positivt på situationen. Vi försöker möta förbundet på en rad punkter och hoppas hitta en lösning som är bra för alla. Inte minst för deltagarnas skull, som helst nu bara vill delta i finalen i Globen, säger han.

Nöjesbladet söker TV4.

Följ ämnen i artikeln