Hård kritik mot TV3:s ”Du är vad du äter”

Publicerad 2018-02-20

”Du är vad du äter” ger felaktiga råd som kan vara farliga.

Det menar experter i en artikel i Politism.

Men TV3 försvarar sig.

– Vi tycker vi är så tydliga som det går att vara i ett programformat som det här, säger Susanne Nylén, presschef på MTG.

I TV3:s populära långkörare ”Du är vad du äter” ska deltagarna lära sig att leva ett hälsosammare liv. Men flera av de påståenden som görs i programmet är felaktiga, enligt en artikel med titeln ”Felaktiga – och farliga – råd i ’Du är vad du äter’” på politism.se.

Experterna Hanna Eneroth, nutritionist och risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket, och Agneta Yngve, professor i kostvetenskap vid Uppsala universitet, har fått svara på ett antal påståenden och råd som programledaren Annika Sjöö ger i ”Du är vad du äter”, och det är inte alltid så självklart som det framställs i programmet.

Till exempel att kokosfett förbränns snabbt i kroppen och också är bra för immunförsvaret.

– Det här förtjänar inget svar. Kokosfett är inte lättare att ta upp än andra fetter, säger Hanna Eneroth till Politism.

”Bidrar till mytbildning”

Andra råd kan indirekt vara farliga, som att ”kalium har en lugnande effekt på kroppen”.

– Kalium och Natrium är väldigt viktiga för kroppen. De medverkar i överföring av nervimpulser och i många andra skeenden som innebär transport över cellmembran. Kalium i rimliga mängder sänker blodtrycket. Natrium kan höja blodtrycket om man har anlag för högt blodtryck. Men stora mängder kalium är FARLIGT och kan orsaka störningar i hjärtrytm och hjärtstopp, säger Agneta Yngve.

Artikelförfattaren menar dessutom att programmet tyvärr inte visar ”några som helst tecken på att ha förståelse för sitt eget inflytande. Programmet bidrar snarare till den stora mytbildning som finns kring mat och träning”.

Susanne Nylén, presschef på MTG Sverige, försvarar sig mot kritiken, och menar att det i grunden inte rör sig om en journalistisk produkt.

TV3: ”Vi har inte fått in reaktioner”

– Syftet med ”Du är vad du äter” är att inspirera människor till att leva sunt, hälsosamt och balanserat. Som det framgår i Politism artikel är råden i programmet i överlag korrekta men behöver kanske i vissa fall en grundligare förklaring. Och att allt ska vara i måttliga mängder. Självklart beklagar vi om det upplevts som att vissa råd i programmet inte förklaras tillräckligt. Ibland är det svårt att få med hela förklaringen när en lång inspelning ska klippas ner till 60 minuter i tv, där vi också vill hinna berätta om deltagarens resa och resultat, säger Susanne Nylén.

Det finns inga planer på att lägga in en förklarande text i exempelvis slutet av programmet.

– Vi har inte fått in reaktioner från tittare att det är extremt otydligt, men skulle vi få in såna uppgifter så kommer vi så klart se över det.