Jessica Jones är tillbaka – heligt förbannad och helt rätt i tiden

Uppdaterad 2018-04-13 | Publicerad 2018-03-07

TV-RECENSION Netflix feministiska superhjälteserie ”Jessica Jones” är tillbaka med en andra säsong. Passande nog på internationella kvinnodagen.

Krysten Ritter i ”Jessica Jones”.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Jessica Jones


Netflix


Säsong 2, del 1-5
Av Melissa Rosenberg, med bl a Krysten Ritter, Rachael Taylor, Eka Darville, Carrie-Anne Moss och J.R. Ramirez.


SUPERHJÄLTEDRAMA På internationella kvinnodagen den 8 mars, är Krysten Ritter perfekt nog tillbaka som Jessica Jones – en av tv:s allra bästa kvinnliga karaktärer, och den klart mest fascinerande och komplexa av Netflix alla nuvarande Marvel-figurer – i en andra, helkvinnligt regisserad säsong superhjältenoir.

Den går inte på knock direkt, på samma sätt som den första gjorde. Fokuset är mindre vässat och även om ett antal potentiella hot dyker upp är det inget som matchar David Tennants nära nog omnipotente antagonist Kilgraves djävulusiska ondskefullhet. Men karaktärsutvecklingen är lovande på flera fronter. Ritter är fortsatt så rasande karismatisk som sarkastisk, supande och trasig privatdeckare-med-krafter, att hon lyckas bära serien på sina axlar även när berättandet bitvis slackar (som det ju alltid gör i Netflix notoriskt för långa Marvel-serier). Och som porträtt av intensiv och rättmätig kvinnlig ilska är "Jessica Jones" fortfarande ensam i sitt slag, och mot bakgrund av Metoo till och med ännu mer angelägen än vid premiären 2015.


Jessicas plågoande Kilgrave är alltså död (även om Tennant lär göra någon form av comeback längre fram i säsongen), och Jessica försöker hantera tillvaron som (ö)känd i New York. Hon är argare än någonsin, men slåss, i alla fall till en början, främst mot sina inre demoner och monstret inom henne själv.

Diverse sidospår introduceras, men säsong två har framför allt formen av den för genren klassiska ursprungshistorien, och det centrala mysteriet kretsar kring IGH – den ljusskygga organisation med galna vetenskapsmän som satte klorna i Jones efter att hela hennes familj dog i en bilolycka.


I birollscasten får både Rachael Taylor och Eka Darville mer att göra, som Jones allt mer otyglade bästa vän/adoptivsyster Trish Walker och ex-missbrukaren Malcolm Ducasse, som jobbar för Jessica på hennes Alias Investigations. Även Carrie-Anne Moss är tillbaka, som advokaten Jeri Hogarth, som nu står inför en helt ny sorts fara och därmed har blivit betydligt mer sårbar.
Bland de nya ansiktena finns Terry Chen som en kaxig affärsrival och J.R. Ramirez som ny vicevärd och nytt kärleksintresse, men den som verkligen gör avtryck är en suverän Janet McTeer som en mystisk, extremt instabil kvinna som känns som Jessica Jones mer psykotiska spegelbild.


”Jessica Jones” säsong två har premiär på Netflix den 8 mars.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Följ ämnen i artikeln