De borde slåss mer och prata mindre

Säsong två av ”Vikings: Valhalla” är snygg att se på, men jobbig att lyssna på

Uppdaterad 2023-01-13 | Publicerad 2023-01-12

”Vikings: Valhalla”.

TV-RECENSION Hår! Skägg! Muskler! Våld! Och grova brytningar som är över hela det lingvistiska stället!

Netflix ”Vikings”-uppföljare är tillbaka med en andra säsong.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Vikings: Valhalla

Netflix

Säsong 2

Av Jeb Stuart, med bl a Sam Corlett, Frida Gustavsson, Leo Suter, Bradley Freegard, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Laura Berlin, David Oakes, Bradley James, Yngvild Støen Grotmol.


HISTORISKT ACTIONDRAMA Är det något man brukar kunna förvänta sig av en uppföljarsäsong när det gäller serier som ”Vikings: Valhalla”, är det att den vidgar världen, matar på med nya och fler karaktärer och fler handlingstrådar, och kanske också separerar huvudkaraktärerna från varandra så att de får ge sig ut på äventyr på olika håll.

Och det är också precis vad som händer här.

Kattegatt har fallit, och Freydis (Frida Gustavsson), Harald (Leo Suter) och Leif (Sam Corlett) måste fly efter att ha fått ett pris på sina huvuden av Olafs (Jóhannes Haukur Jóhannesson) män. Men deras vägar delas, och Freydis blir en sorts andlig symbol, ”trons väktare”, för folket i Jomsborg. ”Nya Uppsala”, där vikingar som fortfarande tillber de gamla gudarna har sökt skydd.

Hon kommer dock snart på kollisionskurs med ledaren Harekr (Bradley James), som är säsongens nya stygging.

Samtidigt ger sig Harald och Leif av österut. Harald vill samla en armé och återvända till Norge som kung och Leif, som är i sorg, verkar liksom mest hänga på, på en riskabel roadtrip som tar duon till ett snöigt Kievrus, vidare in i Centralasien och hela vägen till Konstantinopel.

Många möten med den ena efter den andra blir det, lite väl många. Men huvudkaraktärerna får också plats att växa, och dynamiken mellan Leif och Harald utvecklas på ett charmigt sätt.

Och de politiska intrigerna tätnar. Bland annat i London, där drottning Emma (Laura Berlin) och hennes ränksmidande rådgivare Godwin (David Oakes) huserar.

Säsong två är mer av allt alltså, men styrkorna och svagheterna är desamma, fast nu ännu tydligare:

Det är med våldet och vapnen som ”Vikings: Valhalla” verkligen briljerar. 

Inte med skådespeleriet, som ärligt talat inte är speciellt övertygande – och definitivt inte med dialogen. Den gör med jämna mellanrum direkt våld på ens öron.


Säsong två av ”Vikings: Valhalla” finns att streama på Netflix.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv