Thrillerspännande dansk true crime i ”Sjuksköterskan”

– en Netflix-serie som hade kunnat heta ”Dödligt bekräftelsebehov”

Uppdaterad 2023-04-27 | Publicerad 2023-04-26

”Sjuksköterskan”.

TV-RECENSION Fallet med den danska sjuksköterskan Christina Aistrup Hansen, som 2017 dömdes för fyra mordförsök på patienter, dramatiseras skickligt i Netflix obehagliga och spännande ”Sjuksköterskan”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Sjuksköterskan

Netflix

Miniserie i fyra delar

Av Dorte W Høgh och Kasper Barfoed, med bl a Josephine Park, Fanny Louise Bernth, Peter Zandersen, Dick Kaysø, Amalie Lindegård.


TRUE CRIME-DRAMA 2016 dömdes den danska sjuksköterskan Christina Aistrup Hansen för tre mord och ett mordförsök, efter att avsiktligt ha förgiftat patienter med en blandning av morfin och stesolid.

Året därpå ändrades domen till fyra mordförsök, eftersom det inte gick att helt utesluta att de tre patienter som dog, kunde ha gjort det av andra orsaker.

Men mord tycks det ha varit. Och dessutom lär hon ha haft ihjäl ännu fler genom åren, innan hon till slut blev stoppad av en observant kollega.

Fanny Louise Bernth som Pernille Kurzmann.

Det är i alla fall slutsatsen man drar när man ser den här danska true crime-serien, som är baserad på journalisten och författaren Kristian Corfixens bok ”Sjuksköterskan – fallet som skakade hela Skandinavien”.

Josephine Park spelar Christina. Stjärnan bland sjuksköterskorna på det lilla sjukhuset i småstaden Nykøbing Falster, som är rutinerad, handlingskraftig, brinner för sitt jobb och rycker in överallt där det behövs.

Men berättelsens huvudperson är Pernille Larsen (Fanny Louise Bernth), den kollega till Christina genom vars ögon vi får följa den absurda historien.

Pernille är grön som sjuksköterska och nyinflyttad i Nykøbing Falster, ett ställe där de flesta verkar känna de flesta och oväntade dödsfall verkar kunna förklaras med att folk inte lever speciellt hälsosamt överlag.

Josephine Park som Christina Aistrup.

Hon blir ihopparad med Christina och blir både hennes vän och imponerad av hennes skicklighet och glöd. Men hon börjar snart känna att något inte stämmer. Varför dör patienter med småkrämpor? Varför ligger det sprutor bredvid dem i papperskorgarna? Hur kommer det sig att Christinas arbetspass alltid är så fulla av action? Verkar hon inte lite osunt beroende av uppmärksamhet, bekräftelse och dramatik?

Och ser hon förresten inte smått… galen ut?

Kollegor och överordnade vill inte gärna lyssna när Pernille flaggar för att Christina kan ha något att göra med att patienter får hjärtstillestånd på löpande band. Men till slut ställs allting på sin spets under ett intensivt nattpass. 

”Sjuksystern” är en tajt och välspelad, ekonomiskt berättad historia, som har ett par sidospår kring familj och romantik, men är som bäst när den använder sig av rena thrillergrepp. 

Det är obehagligt och spännande, och Parks rolltolkning hade i princip platsat i en skräckfilm.

På minussidan: När serien avslutas lämnar den en med frågor. Kring den personlighetsstörning som Christina Aistrup Hansen konstaterades ha men här bara blir en kort, spekulerande passage. Kring hur så många kollegor och chefer kunde missa vad hon höll på med. Och framför allt kring hur många dödsfall hon egentligen kan misstänkas ha orsakat.


”Sjuksköterskan” har premiär på Netflix den 27 april.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv