En fransk Saga Norén, briljant vardagsskildring och himmelsk komedi

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Foto: Sky Atlantic/FX/NBC.

VECKANS STREAMINGTIPS ”The tunnel”, ”Better things” och ”The good place”.

The tunnel


För den som lider av "Bron"-abstinens finns nu ett finfint motgift på SVT Play, i form av säsong två av "The tunnel". Den som har glömt bort denna fransk-brittiska tolkning av det dansk-svenska originalet är förlåten, då det är närmare fem år sedan SVT sände säsong ett – men det är klart värt att återuppta kontakten. Stephen Dillane och Clémence Poésy är riktigt bra i huvudrollerna (det är alltså Poésy som gör motsvarigheten till Sofia Helins Saga Norén), och medan den första säsongen var en ganska bokstavstrogen remake, går säsong två – "Sabotage" – mer sin egen väg. Efter detta finns ytterligare en säsong, med undertiteln "Vengeance" (som vi kanske får se år 2024?).
SVT Play


Better things


Just som Frankie Shaw briljerar för fullt med säsong två av sin dramakomedi "SMILF" (också på HBO Nordic), kommer Pamela Adlon tillbaka med en tredje säsong av sin lite besläktade, och framför allt briljanta, skildring av moderskapet, singellivet och den förbannade vardagen och alla dess tröttsamma, ovärdiga situationer. Hennes Sam Fox – skådespelerska och frånskild, hårt prövad trebarnsmamma på väg mot klimakteriet – är en av de härligaste rollfigurerna du kan se just nu, och "Better things" blir bara bättre och bättre. En rolig, relaterbar och opolerad serie som lyckas varva cynism med värme på det bästa av sätt.
HBO Nordic. Säsongspremiär i dag


The good place


Jag älskar den här serien! "The good place" (vars första säsong sedan tidigare även finns på Netflix) är skapad av Michael Schur ("Parks and recreation"), och förnyades nyligen för en fjärde säsong av NBC. Den börjar med att den enormt självupptagna och amoraliska kvinnan Eleanor Shellstrop (en perfekt Kristen Bell) dör och vaknar upp i den himmelsliknande utopin "den bra platsen", skapad av en figur vid namn Michael (Ted Danson). Hon utgår från att hon har hamnat där av misstag, och döljer sitt sanna jag medan hon försöker bli en bättre människa. Men "The good place" – både stället och serien – har fler lager än man först tror.
SVT Play. Premiär på söndag


Publicerad:

LÄS VIDARE