Mad Mens Elisabeth Moss: ’Jag har blivit självsäkrare’

Uppdaterad 2015-04-13 | Publicerad 2015-04-12

I kväll börjar de sista delarna av ’Mad men’ att sändas - Elisabeth ’Peggy’ Moss berättar hur succéserien förändrade hennes liv

När ”Mad men” började spelas in var Elisabeth Moss 23 och okänd.

Nu är hon 32 och hyllad skådespelerska.

Samtidigt som tv i kväll börjar sända seriens sista sju avsnitt berättar hon för Nöjesbladet hur succé-serien förändrade hennes liv, hur skådespelarna firade avslutningen och avslöjar vad hon tog från inspelningen.

– Vissa saker behöll jag. ­Andra stal jag, säger Elisabeth med ett skratt när hon tar emot på lyxhotellet Ritz-Carlton på Manhattan i New York.

– Jag tog en skrivmaskin och en telefon som jag antagligen inte fick ta.

– Jag bad om saker också, som den röda termos som min rollfigur Peggy alltid bär med sig men aldrig använder. Jag tog ringen som Peggy har i varje avsnitt också, och den lila stolen från hennes kontor. Sen tog jag den lila klänningen som jag bar i scenen när Peggy lämnar SCDP för att börja på CGC.

”Erkänner brottet”

Hon håller upp händerna.

– Det erkänner härmed brottet. Jag är säker på att Matt Weiner (seriens skapare, reds anm.) väntar på mig utanför med handfängsel.

Nytt skratt.

Det är ovant att se henne så glad. I serien om den mans­dominerade reklamvärlden på Manhattan i New York har hon under sju ­säsonger mest fyrat av ett och annat sammanbitet leende, inte sällan när hon utsatts för sexism och manschauvinism.

– ”Mad men” tycks ha bidragit till att väcka frågan om feminism till liv igen. Det är något jag är stolt över, säger hon.

– Kvinnor i min generation har insett vi inte är färdiga än, att allt inte är bra och att vi fortfarande inte tjänar lika mycket som männen, säger hon.

Tillfrågas hela tiden

Att Peggy blivit symbol för orättvisan har lett till att Elisabeth blivit något av en talesperson på området.

– Jag tillfrågas hela tiden om kvinnors rättigheter och feminism. Jag är ingen expert på något sätt. Jag växte upp i en liberal konstnärsfamilj i Los Angeles.

– Men jag har insett att ojämlikhet fortfarande är ett problem. Därför är jag bara glad att prata om det när jag kan.

När serien började sändas 2007 hade något sådant varit otänkbart för den i grunden blyga skådespelerskan.

– Jag har blivit självsäkrare. Mitt självförtroende har blivit lite bättre.

Gillar inte Draper

Hon säger att hon till skillnad från Peggy aldrig skulle tolerera Don Draper, huvudpersonen i ”Mad men”.

– Inte en chans. Oärlighet är det värsta jag vet, precis som oförmågan att kunna kommunicera.

Ändå har Jon Hamms rollfigur blivit något av en sexsymbol.

– Det är säkert självsäker­heten och talangen som lockar folk. Det hjälper säkert ­också att han inte ser hemsk ut. Men de kvaliteter han har kommer inte att ­göra någon lycklig i långa loppet.

Själv vet Elisabeth precis vad hon söker.

– Någon som får mig att skratta. Jag är blödig när det gäller humor.

”Sorg sista dagarna”

Nyligen avslöjades det att Hamm under flera år haft spritproblem och att han nyligen avslutade 30 dagar på torken.

För Elisabeth kom det ­inte som någon överraskning.

– Efter alla år känner vi varandra väl. Vi stöttar självklart varandra. Men jag vill egentligen inte kommentera någon annans privatliv.

”Mad men” har haft sändnings­uppehåll sedan i höstas. Inspelningen avslutade gänget ­redan förra sommaren.

– De sista dagarna var sorgliga på något sätt. Det var ju inte så att proppen plötsligt drogs ur. De sista två åren visste vi att den sjunde ­säsongen skulle bli den sista. Vi visste vad som skulle komma.

Sista inspelnings­dagen samlades hela gänget.

– Vi drack champagne och tog en bild ihop. Det är en branschceremoni när man avslutar något. Alla var där, även de som inte filmade den dagen. De kom trots att vi ­hade haft en avslutningsfest veckan innan. Det var ett väldigt fint sätt att sätta punkt.

Läget i sista säsongen av ’Mad men’

Här är en snabbguide till läget i ”Mad men” inför kvällens premiär:

1 Brytningen mellan Don och Megan

När de sju första avsnitten av de 14 sista avsnitten satte punkt i fjol fick vi veta att Don Drapers andra ­äktenskap - det med ­Megan (spelad av Jessica Paré) - var över.

Ett rörande telefonsamtal till Don visade att den kommande skilsmässan inte skulle bli smutsig och att Megan tänkte försörja sig på egen hand.

2 Sterling Cooper & ­Partners

När vi senaste såg Roger Sterling hade han lyckats förhandla fram en införlivning av Sterling Cooper & Partners i McCann-Erickson, som en fristående byrå med honom själv som chef.

På den kreativa sidan fick Draper och Ted Chaough behålla sina chefspositioner och företaget hade kvar alla sina originalägare (förutom bortgångne Bert ­Cooper).

Lou Avery är borta. Don har återinsatts på den post han tidigare misskött och ­sedan kämpade för att få tillbaka.

Joan har äntligen fått sin ekonomiska belöning i det femprocentiga delägarskapet som företaget lovade henne. I den senaste finalen beräknades hennes utbetalning bli mer än 13 miljoner kronor. I dagens penningvärde - omräknat från 1969 - motsvarar det mer än 80 miljoner kronor.

Privat nobbade Joan giftermålserbjudandet från Bob Benson, som är bög.

3 Familjen Francis

Henry Francis (Christopher Stanley) siktade senaste på jobbet som justitie­minister, något hans fru Betty (January ­Jones) skröt vitt och brett om.

4 Sally Draper

Dons och Bettys dotter växer och med det växer hennes problem. Under den ­senaste säsongen slogs hon med golfklubbor på internatskolan, något som kostade henne en bruten näsa. Det kostade också henne hårda banningar från Betty.

5 Resten av gänget

Peggy Olsen (Moss) tog hem ett tungt konto med Burger Chef. Men hennes privatliv är ensamt och sorgligt. Till och med pojken hon hade som tv-sällskap har flyttat till Newark.

Pete Campbell (Vincent Kartheiser) tillbringade största delen av 7A med att jobba på brännan tillsammans med en blond fastighetsmäklare i Kalifornien.

Den senaste säsongsavslutningen satte punkt med att Pete återvände till New York och förgäves försökte återförenas med hustrun Trudy (Alison Brie).

Harry Crane (Rich Sommer) blev nästan delägare innan Sterling fick till sam­gåendet mellan McCann och Erikson. Återigen visade företaget hur lite det bryr sig om vad Harry åstadkommer.