TV4 i samtal med Wadlings änka inför programmet

Av: Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:

TV

Kanalen kämpade för att få programmet rätt: ”Det är absolut en utmaning”

1 av 3
Freddie Wadling dog strax före inspelningen av ”Så mycket bättre”. I kvällens avsnitt hyllas musiklegenden av de andra deltagarna, och i en intervju från i våras berättar han om sina demoner. Under uppväxten blev Wadling mobbad. ”De var både psykiskt och fysiskt hårda så jag slutade prata. Sedan var jag tyst i sju år i stort sett”, säger han.

I kväll sänds en av de sista intervjuerna med Freddie Wadling. Där berättar musiklegenden om sina demoner.

Efter hans död i juni, och fram till sändning, hade TV4 flera samtal med Wadlings änka Bella om programmets innehåll.

– Det är ju en förpliktelse att göra det här bra, säger producenten Martin Nygren.

Freddie Wadlings död den 2 juni i år, strax före inspelningen av årets ”Så mycket bättre”, kom som en chock.

Kvällens avsnitt är en hyllning till artisten, där deltagarna framför tolkningar av hans låtar medan huvudpersonens stol står tom vid bordets högsäte.

Inspelningen blev en utmaning för TV4, berättar Martin Nygren, exekutiv producent för ”Så mycket bättre”.

– Det är ju en förpliktelse att göra det här bra. Delvis vill man ju göra det bra jämtemot alla kring Freddie, och sedan självklart för hans fans och publiken. Det är absolut en utmaning eftersom det ju inte var tänkt så från första början.

”Hon skulle titta”

Inför programmet fick Freddies änka, Bella Laessker Wadling, ge sitt godkännande till att ett hyllningsavsnitt skulle göras. Hon ska också ha fått se programmet i förväg, berättar Martin Nygren.

– Jag träffade henne i veckan och då hade hon fått programmet och skulle titta på det i förväg.

Enligt Nygren har Bella underrättats om programmets innehåll löpande.

– Det är inte så att hon har varit inne i klippningen men hon har varit informerad kring ungefär vad vi gör och vilka personer vi har pratat med, men inte på detaljnivå.

Kände sig utanför

Även deltagaren Magnus Carlson, som var vän med Freddie, hade kontinuerlig kontakt med Bella. Han pratade också med Wadlings kollega Sebastian Öberg och managern.

– Jag kände mig lite som en budbärare mellan dem och Freddie. Det kändes som att Freddie var där hela tiden, säger Magnus till Nöjesbladet.

Före dödsfallet hann TV4 spela in en lång intervju med Freddie Wadling som de andra artisterna får ta del av i kväll. Där berättar han bland annat om den mobbning han blev utsatt för under sin uppväxt.

– De var både psykiskt och fysiskt hårda så jag slutade prata. Sedan var jag tyst i sju år i stort sett, säger Freddie Wadling i intervjun.

Utanförskapet följde Wadling genom hans karriär, men genom punken hittade han ett andningshål.

– Det var viktigt för mig att kunna umgås med människor som var som jag. Jag hade alltid känt mig utanför, säger han.

Freddie Wadlings långa karriär tog avstamp i Göteborgs punkscen på 70-talet. Han var senare med i bland annat Blue for two och Fläsk­kvartetten. Wadling blev 64 år gammal.

Nöjesbladet har sökt Bella Laessker Wadling.

Publicerad:

LÄS VIDARE