Argentina till attack på Top Gear

Av: Olof Adlercreutz

Publicerad:
Uppdaterad:

Top gear-stjärnorna kallas till argentinsk domstol

1 av 3

Top gear-stjärnorna Jeremy Clarkson, James May och Richard Hammond blev attackerade av flygande stenar.

Trots det slår en domare i landet nu fast att trion bara har sig själva att skylla.

– Lokalbefolkningen reagerade som man skulle kunna vänta sig, uppger domaren Maria Cristina Barrionuevo för the Telegraph.

De attackerades med stenkastning och hotades till livet.

Men enligt en domare var det snarast Top gear-programledarna som medvetet ville provocera Argentina med den omtalade registreringsskylten ”H982 FKL” som Jeremy Clarkson hade på den Porsche 928 som han äntrade landet i.

Den något kryptiska förkortningen sågs av ett antal argentinare som ett hån mot landet, eftersom de tolkade skylten som en gliring till britternas militärinsats på Falklandsöarna 1982.

Får skylla sig själva

I programmet kan man se hur BBC:s team tvingas fly för sina liv och lämna bilarna som användes i programmet efter sig.

– Jag har varit i Afghanistan och Irak, men det här är det mest skräckinjagande jag upplevt. Det var hundratals personer som kastade stenar och tegelstenar och försökte attackera oss med baseballträn. De körde lastbilar mot oss för att få ut oss i folkmassan. De ville dra oss ut ur bilarna och skrek: ”Bränn deras bilar, bränn piraterna.” De ville absolut döda oss, det här är inget Top Gear-skämt. Det var dödligt allvar, har Jeremy Clarkson tidigare sagt till The Sun.

Men enligt en domare i landet får BBC-teamet skylla sig själva.

– Lokalbefolkningen reagerade som man skulle kunna vänta sig av ett så kränkande budskap, slår domaren Maria Cristina Barrionuevo vid domstolen, i ett uttalande som Telegraph tagit del av, fast.

Kan ge tre års fängelse

Enligt domaren är det bevisat att Top gear-teamet medvetet ska ha bytt registreringsskyltar på Porschen, ett brott som kan ge upp till tre års fängelse i landet. Dock kommer BBC inte att åtalas för brottet, vilket åklagare kommer att överklaga.

Att man skulle ha bytt registreringsskyltar är något som BBC kraftigt nekar till.

– Produktionen bakom Top gear köpte in tre bilar för att program, att påstå att bilen valts ut för sin registreringsskylt eller att man bytt ut den med en alternativ registreringsskylt än den ursprungliga är att fara med osanning, kommenterade en talesperson för BBC domslutet.

Åklagare i Argentina planerar nu att överklaga domen.

Publicerad: