Veteraner räddar en lite överspänd julkalender

Så många plus får ”Panik i tomteverkstan”

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: SVT.
Elis Nyström, Per Andersson, Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou och Pernilla Wahlgren i ”Panik i tomteverkstan”.

TV-RECENSION Ordvitsarna går på repeat, humorn är skaplig som bäst, och det finns något forcerat över tempot och manéren.

Men julattributen står som spön i backen, och ett imponerande gäng sköna vetaranskådisar har en behaglig, lugnande effekt på ”Panik i tomteverkstan”.


Panik i tomteverkstan

Av Fredde Granberg och Thomas Claesson, med bl a Per Andersson, Pernilla Wahlgren, Elis Nyström, Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou, Christina Schollin, Suzanne Reuter, Helge Skoog, Allan Svensson, Marie Robertson, Marko Lehtosalo, Malin Cederbladh.


JULKALENDER Årets julkalender i SVT är skapad av Fredde Granberg och Thomas Claesson, som tidigare har samarbetat med ”Familjen Rysberg”, och är upplagd som en familjesitcom. (Dock tack och lov utan burkskratt.)

Den huvudsakliga skådeplatsen är Tomtebyn på Nordpolen, där tomtefamiljen – bestående av pappa tomten (Per Andersson), mamma tomtemor (Pernilla Wahlgren) och barnen Julina (Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou) och Julle (Elis Nyström) – precis ska hugga tag i julbestyren, när det visar sig att deras magiska värld är i fara. Barnen i vår värld håller nämligen på att sluta tro på tomten (en utveckling som har att göra med att så många föräldrar klär ut sig och agerar amatörtomtar), och ljusets lykta, som förser tomtevärlden med energi, lyser därmed allt svagare.

Om den slocknar helt, innebär det slutet för tomtevärlden.

Tomten blir deprimerad och går in i väggen, och i julklappsfabriken stressar en levande snögubbe (Leif Andrée) runt i panik, medan nissarna (Marko Lehtosalo och Malin Cederbladh, bland andra) är missnöjda med sina arbetsvillkor.

Det blir upp till tomtemor och barnen att komma på en lösning och få tomten på fötter igen, och därmed kopplar de in en hemlös tomtedubbelgångare (Per Andersson) och en skum livscoach (Marie Robertson) från människovärlden.

Det händer mycket i ”Panik i tomteverkstan”, som främst känns inspirerad av konventionella/daterade amerikanska familjesitcoms – med allt vad det innebär av dåliga skämt, överspänt tempo, ansträngda manér och kärnfamiljskonstellationen tokig pappa, präktig mamma, busig pojke, duktig flicka – men även verkar ha hämtat inspiration från ”Frost”, ”Sagan om ringen” och campingtrippen i ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul”.

Stämningen är klart forcerad, humorn skaplig som bäst, och de julrelaterade ordvitsarna återanvänds så flitigt att man undrar om man har hamnat mitt i ett ovanligt avancerat dryckesspel.

De förväntade julattributen står dock som spön i backen, Per Anderssons klantiga och allmänt hopplösa tomte borde roa åtminstone de yngre barnen, och efter en jagad och plottrig inledning börjar trots allt en rätt klassisk julhistoria ta form.

Men det som verkligen räddar årets julkalender är den förtjusande uppställning veteranskådisar – Rolf Skoglund, Christina Schollin, Suzanne Reuter, Helge Skoog, Allan Svensson, Sven Melander och Katarina Ewerlöf – som utgör det bekymrade tomterådet.

Lite mer av dem, och lite mindre av allt annat, hade gjort susen.


”Panik i tomteverkstan” har premiär i SVT den 1 december.

Se det här också: Julkalenderentusiaster kan även följa säsong tre av Viaplays ”Det stora experimentet”, och danska (dubbade) ”Tinkas juläventyr” på C More/TV4 Play.


Visste du att... du hittar mängder av gamla julkalendrar på oppetarkiv.se? Den 1 december publiceras bland annat ”Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus”, ”Sunes jul” och julvideor ur ”Kurt Olssons julkalender”.


Just nu... är Suzanne Reuter även SVT-aktuell i den tvådelade dokumentären ”Berättelsen bakom Vår tid är nu”. Premiär den 17 december.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE