Tv-recensioner

Nya ”Rebecka Martinsson” funkar förvånansvärt bra

Sascha Zacharias glider snabbt in i Ida Engvolls gamla roll

Av: 

Karolina Fjellborg

C More/TV4.
C More/TV4.

TV

TV-RECENSION Rebecka Martinsson själv ser helt annorlunda ut den här gången. Men bytet av huvudrollsinnehavare går smidigt, och kriminalserien baserad på Åsa Larssons böcker har samma kvalitet och känsla som sist.

Betyg: 3 av 5 plus
Rebecka Martinsson
C More
Säsong 2
Av Karin Arrhenius och Oskar Söderlund, med bl a Sascha Zacharias, Eva Melander, Samuel Fröler, Jakob Öhrman, Thomas Oredsson, Ardalan Esmaili, Lars Lind, Ville Virtanen, Gunilla Röör.


KRIMINALDRAMA C Mores och TV4:s kriminaldrama om den hemvändande advokaten Rebecka Martinsson och de andra karaktärerna i Åsa Larssons deckarsvit är tillbaka med en andra säsong – och en ny huvudrollsinnehavare. Ida Engvoll är numera exekutiv producent, medan Sascha Zacharias kliver in som Rebecka, som jobbar som åklagare i Kiruna och bor i sin farmors hus i Kurravaara.
Och medan det på pappret lät lite knepigt att helt sonika slänga in en ny person och låta de andra skådisarna låtsas som att det regnar (tänk 90-talsserier som ”Skilda världar” och ”Fresh Prince i Bel Air”), fungerar det förvånansvärt bra i praktiken. Kanske för att det har gått så lång tid, tre år, sedan den första säsongen sändes.
Zacharias glider snabbt in i rollen och gör den till sin egen.
Precis som förra gången består säsongen av åtta delar, där varje fall löper över två avsnitt, men den här gången har manusförfattarna inga böcker att luta sig mot. (Däremot har Larsson själv varit delaktig i skrivprocessen.)
”Rendrängen”, ”Husgrunden”, ”Lögnen” och ”Varningstriangeln” heter de fyra olika kapitlen, och utöver kriminalgåtorna som ska lösas, brottas Rebecka med ett trassligt kärleksliv, oavslutade affärer i Stockholm och ett tungt förflutet som pockar på att bli hanterat.
”Rebecka Martinsson” är inte en berättartekniskt speciellt avancerad serie, men det finns något befriande i dess chosefrihet, både vad gäller handling, persongalleri och skådespel (bland birollsinnehavarna glänser återigen Eva Melander mest, men även Thomas Oredsson, Ardalan Esmaili, Lars Lind och Ville Virtanen levererar).
Känslan för skådeplatsen är utsökt och både ute- och innemiljöer är valda med precision, och regissörerna Fredrik Edfeldt och Andrea Östlund gör ett fint jobb med att lyfta fram det speciella med trakten utan att ägna sig åt exotisering.
Tjusigt.


”Rebecka Martinsson” har säsongspremiär på C More den 27 april. De nya avsnitten kommer även att sändas i TV4, med start den 6 maj.Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och stötta Cancerfondens arbete – beställ en vacker bukett här

Interflora


Publisert:

LÄS VIDARE

15 heta tv-serier att streama i mars

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Tv-serier

Eva Melander

Åsa Larsson

C More