Brutal IS-skildring, finfint fotbollsdrama och träffsäker överklassatir

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
1 av 4

VECKANS STREAMINGTIPS ”The State”, ”Hemmaplan” och ”Katsching – lite pengar har ingen dött av”.

The State


Drama i fyra delar om några unga brittiska muslimer som har rest till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten, där de helt väntat hamnar i en dödskult där männen drillas till mördarmaskiner med dödslängtan och kvinnorna behandlas som kreatur. Det är inte en perfekt serie – rent dramaturgiskt kan den vara lite klumpig, karaktärernas bakgrunder och motivationer är suddiga och castingen verkar nästan löjligt politiskt korrekt – men den känns ändå välresearchad och är stark och obehaglig.

SVT Play. Premiär på måndag


Hemmaplan


Blev omedelbart smått förälskad i Ane Dahl Torps rollfigur Helena Mikkelsen i den här finfina, kritikerrosade norska serien som utspelar sig i fotbollsmiljö, men egentligen handlar om rätt allmängiltiga mänskliga grejer och därför inte kräver någon större bollkänsla av sin tittare. Om hur en kvinna för första gången får chansen att träna ett herrlag i elitserien – men givetvis stöter på motstånd. Inte minst från lagets stjärna Michael Ellingsen (spelad av före detta fotbollssproffset John Carew) som själv hade tänkt ta över tränarrollen.
SVT Play. Premiär i dag


Katsching – lite pengar har ingen dött av


Halvvägs in i säsongen har den här humorserien om överklassparet Drakenmun – som försöker hålla den Instagramvänliga fasaden uppe på sin väg mot den finansiella avgrunden – fortfarande inte riktigt lyckats övertyga. Mycket är onödigt studentikost, och Per Andersson och Michelle Meadows har så skilda angreppssätt i sina rolltolkningar att det nästan kännas som att de håller på att göra två olika serier. Men poängerna är trots allt tillräckligt många, och Meadows rikemansdotterssatir har perfekt tonträff.
SVT Play


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE