Tv-serier

2010-talets 20 bästa tv-serier

Av: 

Sandra Wejbro

Karolina Fjellborg

Markus Larsson

”Succession”, ”Game of thrones” och ”The Americans”.
”Succession”, ”Game of thrones” och ”The Americans”.

TV

Under 2010-talet blev tv-seriedjungeln allt mer ogenomtränglig. Allt fler avsändare producerade fler och dyrare serier – och det stora streamingkriget bröt ut.
Långt ifrån alla serier var bra – men många var enastående.
Sandra Wejbro, Markus Larsson och Karolina Fjellborg har stött och blött och listat sina 20 favoriter från decenniet som gick.

”The Americans”.

1. The Americans (2013-2018)
Netflix


Joe Weisbergs berättelse om Elizabeth (Keri Russell) och Philip Jennings (Matthew Rhys), som lever ett extremt avancerat dubbelliv i kalla krigets Washington – som å ena sidan ett vanligt gift amerikanskt par med två barn och å andra sidan sovjetiska KGB-agenter och drillade mördare – var inte årtiondets mest omtalade, sedda eller prisade serie. Men den var bäst. Exceptionellt välgjord, intrikat och elegant, som spionthriller, som tidsporträtt, och framför allt som finstämd, komplicerad och ofta hjärtskärande äktenskapsskildring. (KF)


”Chernobyl”.

2. Chernobyl (2019)
HBO Nordic


Det här är mer än en miniserie om Tjernobylolyckan. Det är en suggestiv berättelse om hur politiska lögner i ett totalitärt system förstör och dödar människor. Vad är priset för de individer som tar det livsviktiga ansvaret och kämpar emot? Alltid för högt. Manusförfattaren Craig Mazin byggde mycket i ”Chernobyl” på reportageboken ”Bön för Tjernobyl” av nobelpristagaren och författaren Svetlana Aleksijevitj. Tillsammans med regissören Johan Renck skapade han fem fulländade avsnitt. I dramats centrum: Jared Harris oförglömliga roll som vetenskapsmannen Valerij Aleksijevitj Legasov. (ML)


”Succession”.

3. Succession (2018-)
HBO Nordic


Vi lever i ärkesvinens tidsålder och ingen av dem är större än mediemogulen Logan Roy (Brian Cox). Patriarken i centrum för ”Succession” närmar sig den punkt då han måste lämna över sitt imperium till en efterträdare och spelar ut sina familjemedlemmar mot varandra i en till synes obekymrad maktkamp. Jesse Armstrongs moderna Shakespearetragedi är lika spirituell, smart och rolig som den är blytung. Till skillnad från många andra tv-serier har den dessutom bara blivit bättre, från första till andra säsongen. (SW)


Fleabag och ett marsvin.

4. Fleabag (2016-2019)
Amazon Prime Video


I de breda folklagren är seriens skapare, brittiska Phoebe Waller-Bridge, 34, fortfarande lite av en doldis, men vi som älskar henne gör det desto mer. ”Fleabag” är något så modernt som en autofiktiv (typ), existentiell komediserie om en ung kvinna, Fleabag, med en knepig familj, ett sexberoende och ett marsvins-café att jonglera. Totalt består serien av tolv gripande, perfekt författade avsnitt. (SW)


Lena Headey i ”Game of thrones”.

5. Game of thrones (2011-2019)
HBO Nordic


Man kunde i princip höra med blotta örat hur förväntningar gick i kras och miljontals hakor tappades av helt fel anledningar världen över när den stora slutorgasmen uteblev. Men även om målet blev en besvikelse, var den åtta år långa resan dit grandios, bakslug, blodig, elak och oförglömlig. ”Game of thrones” var tv i en annan skala än något vi tidigare sett, och ett fenomen som var en ynnest att få vara med om. Det lär dröja länge innan vi ser en serie med så här massiva muskler igen. (KF)


”Falsk identitet”.

6. Falsk identitet (2015-)
SVT


Agenten Malotrus (Mathieu Kassovitz) kärlek till Nadia (Zineb Triki) får honom på kollisionskurs med den franska underrättelsetjänsten i ”Le bureau des légendes”, som Éric Rochants spionserie heter på originalspråk. På ett suveränt sätt lyckas serien skildra vår tids internationella konflikter och agenternas riskfyllda, solitära vardag. ”Falsk identitet” är framförallt olidligt spännande. (SW)


”Veep”.

7. Veep (2012-2019)
HBO Nordic


Sex år i rad prenumererade Julia Louis-Dreyfus på Emmy-statyetten för bästa kvinnliga huvudroll i en komediserie för sin gestaltning av den självupptagna, hopplösa vicepresidenten Selina Meyer. Med ”Veep” skapade Armando Iannucci sylvass, rapp politisk satir som både kom att spegla och förebåda den verkliga samhällsutvecklingen i USA alldeles för mycket. (SW)


”American crime story”.

8. American crime story (2016-)
Netflix


Första säsongen av antologiserien handlar om fallet OJ Simpson och räcker som motivering. Han anklagades för mordet på sin exfru Nicole Brown Simpson och hennes vän Ronald Goldman men frikändes efter en av 1900-talets mest ohyggliga rättegångar. Många kända ansikten syns i den bisarra amerikanska mardrömmen: John Travolta, Cuba Gooding Jr och David Schwimmer från ”Vänner”. Men det är åklagaren Marcia Clark, spelad av en magnifik Sarah Paulson, som bär dramat. Hände rättegången verkligen på riktigt? Ja, tyvärr. (ML)


”Girls”.

9. Girls (2012-2017)
HBO Nordic


Redan vid den första sexscenen visste man att det skulle bli en annorlunda resa. Genant, störig, stökig, avig och förbannat rolig. Lena Dunham var bara 26 år när hennes generationsskildring ”Girls”, om ett gäng självupptagna och riktningslösa tjugonågontings i New York, dundrade in och retade upp, skapade debatt och underhöll kungligt, och det var omedelbart uppenbart att hon hade en unik röst värd att lyssna på. Även om den stundtals gick en på nerverna. (KF)


”Halt and catch fire”.

10. Halt and catch fire (2014-2017)
HBO Nordic


Serien hade kunnat heta ”Att leva är att misslyckas”. Den handlar om några datatekniker och hackare som under 80- och början av 90-talet försöker utveckla datorer, spel och sökmotorer som med tiden skulle förändra våra liv. Redan där ger många upp. De missade ”Halt and catch fire”, en av 10-talets vackraste hemligheter. Men den som gav serien sin tid och tålamod belönades med vänner för livet: Joe, Cameron, Gordon, Donna och Toby. Enda sättet att fylla hålet efter ”Halt and catch fire” och dess ömsinta hjärta är att se om den. (ML)


”True detective”.

11. True detective (2014-)
HBO Nordic


Den andra säsongen var försumbar. I sin tredje säsong tre däremot, blev Nic Pizzolattos kriminalantologi riktigt bra igen. Men det är givetvis den första säsongen som allt fortfarande handlar om. Året var 2014 och Matthew McConaughey och Woody Harrelson förförde svårt som omaka machosnutar i en hypnotisk, filosofisk nedstigning i ett fulsnyggt sydstatsgotiskt helvetesmörker. Ett konstverk. (KF)


Sarah Lancashire i ”Happy valley”.

12. Happy valley (2014-)
SVT


Visst, det här är som att vrida ur en sur och grå trasa över en smutsig diskbänk. Men om polisinspektören Catherine Cawood inte fanns hade vi varit tvungna att uppfinna henne. Hon arbetar i en plågsamt vardagligt och gulblekt inferno där män hatar kvinnor. Seriens namn är, tack och lov, djupt ironiskt. (ML)


Vicky McClure, Martin Compston och Adrian Dunbar i ”Line of duty”.

13. Line of duty (2012-)
SVT


Korrumperade snutar, nagelbitande spänning och knivskarp samhällskritik. Den tidigare läkaren och flygvapenofficeren Jed Mercurio har på 2000-talet klivit fram som ohotad mästare inom brittisk tv-dramatik – från ”Bodies” (2004) till ”Bodyguard” förra året. I ”Line of duty” har polisens internutredare Arnott (Martin Compston) och Fleming (Vicky McClure) jagat ”bent coppers” i fem säsonger och en sjätte är på gång. (SW)


”Stranger things”.

14. Stranger things (2016-)
Netflix


Musiken! Monstren! Modet! Prylarna! Filmreferenserna! Frisyrerna! Köpcentrumet i säsong tre! Bröderna Duffers mysrysiga, spännande och alldeles hejdlöst nostalgiska ”Stranger things” är det förmodligen charmantaste kärleksbrev till 80-talets popkultur som någonsin har komponerats. (KF)


Chris (Ina Svenningsdal), Vilde (Ulrikke Falch), Eva (Lisa Teige), Noora (Josefine Frida Pettersen) og Sana (Iman Meskini).

15. Skam (2015-2017)
SVT


Ass, russebuss, ködder du? Under några år svepte Skam-mania över världen och plötsligt skulle alla prata svorska och göra ungdoms-tv. Julie Andems succéserie om några kompisar på Hartvig Nissens skole i Oslo tog ungdomarna på djupaste allvar samtidigt som den var rolig och nyskapande. Att man kunde följa huvudpersonernas fiktiva liv via sociala medier bidrog till fenomenet. (SW)


”My brilliant friend”.

16. My brilliant friend (2018-)
HBO Nordic


Den italienska författaren Elena Ferrantes fyra böcker om väninnorna Lila Cerullo och Elena Greco är så lästa och älskade att det borde vara ett fatalt misstag att filma dem. Första säsongen visade att inget är omöjligt. Serien lyckades fånga böckernas förtrollande atmosfär och en komplicerad vänskap som nästan övervinner allt. (ML)


Riz Ahmed och John Turturro i ”The night of”.

17. The night of (2016)
HBO Nordic


En lång dags färd mot natt. Och det blir ännu värre i gryningen. När Nasir ”Naz” Khan vaknar upp efter en natt av sex och droger upptäcker han att kvinnan som låg med honom har mördats. Baksmällan blir värre när han anklagas för mordet. Vad som är sant eller inte andas tittaren i nacken i åtta avsnitt. Enda som lyser upp det obarmhärtiga dunklet är John Turturros skabbiga försvarsadvokat. (ML)


”The handmaid’s tale”.

18. The handmaid's tale (2017-)
HBO Nordic


Ett par säsonger in började Bruce Millers dystopiska drama efter Margaret Atwoods bok att tappa kraften. Men initialt var ”The handmaid's tale” en nästan outhärdligt intensiv och estetiskt fulländad mardrömshistoria om symbiosen mellan religiös fanatism och kvinnohat, tillika en av decenniets definitivt mest brännande och politiskt centrala tv-serier. (KF)


”Better call Saul”.

19. Better call Saul (2015-)
Netflix


Saul Goodman, den slemmiga advokaten i ”Breaking bad”, var för bra för att försvinna. ”Better call Saul” utspelar sig både före och efter den fantastiska serien om kemiläraren Walter White. Karaktärerna och stilen känns igen. Men ”Better call Saul” är ingen spinoff. Det är ett eget litet storverk med ett annat och långsammare temperament. (ML)


”Orange is the new black”.

20. Orange is the new black (2013-2019)
Netflix


Netflix har mycket att tacka Jenji Kohan för. Hennes dramakomedi ”OITNB” blev inte bara streamingtjänstens mest sedda originalserie, den bröt också ny mark med sitt innehåll och sin stora ensemble av kvinnor i olika åldrar, med olika etnisk bakgrund och sexualitet. Inte alla av seriens sju säsonger har varit lika bra, men i slutet knöt de ihop säcken på ett knäckande starkt sätt. (SW)


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway


Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

TV

/

Tv-serier

LÄS VIDARE

Årets tio bästa tv-serier

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

Game of thrones

Netflix

Stranger things (tv-serie)

True detective