15 svenska tv-serier att se fram emot i höst

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
”White wall”, ”Bröllop, begravning och dop” och ”Sommaren −85”.
Foto: SVT/C More, TV4/SVT.
”White wall”, ”Bröllop, begravning och dop” och ”Sommaren −85”.

TV

En såpa i modern tappning, en 80-talsskildring, robotar, småstadsdramatik, ett mycket mystiskt slutet samhälle och en oskyldig lek som spårar ur.
Här är 15 svenska anledningar att längta till tv-hösten.

Foto: Linus Hallsénius/Dplay.
”Fullt hus”.

Fullt hus


Liv Mjönes och Fredde Granberg spelar ett par, Karin och Henke, som tvingas flytta hem till Karins föräldrar när ekonomin går i kras i den här komediserien efter en franskspråkig kanadensisk förlaga. Sven Melander och Katarina Ewerlöf spelar föräldrarna, och med på rollistan finns även Cecilia Forss, Niklas Engdahl och Fredrik Hallgren. Premiär i Dplay redan den 2 augusti, och sedan i Kanal 5 senare samma månad.


Foto: Viaplay.
”Partisan”.

Partisan


Den här kriminalthrillern i regi av Amir Chamdin utspelar sig i det idylliska jordbrukssamhället Jordnära, ett så kallat grindsamhälle med en perfekt yta. Fares Fares, som har utvecklat serien tillsammans med Chamdin, spelar en lastbilschaufför vid namn Johnny, som ”upptäcker att något inte står rätt till i idyllen”. Johan Rheborg gör den andra huvudrollen som den karismatiske ledaren för gemenskapen. Premiär på Viaplay den 16 augusti.


Foto: Martin Frick/SVT.
”Sommaren -85”.

Sommaren -85


Emma Hamberg och Denize Karabuda har kläckt idén till den här dramakomedin, som är färgad av Hambergs egen uppväxt på 80-talet. Året är 1985 och skådeplatsen det lilla samhället Braxinge i Västra Götaland, där tre generationer av kvinnor i en familj – Åsa (Emma Broomé), Åsas 15-åriga dotter Lena (Elina Sätterman), och Åsas mamma Barbro (Lotta Tejle) – alla längtar efter något annat. SVT, september.


Foto: Linus Hallsénius/C More/TV4.
”Bröllop, begravning och dop”.

Bröllop, begravning och dop


Colin Nutleys yviga ensembledrama om två familjer vars liv flätas samman kommer tillbaka med en andra säsong, och nya kända namn på rollistan; Robert Gustafsson, Tomas von Brömssen, Helena af Sandeberg och Klas Wiljergård. Manus är som sist skrivet av Nutley och Helena Bergström. Premiär på C More den 14 september, och i TV4 den 27 september.

Foto: Mitro Härkönen/SVT.
”White wall”.

White wall


Thriller med Vera Vitali, norske Aksel Hennie, Mattias Nordkvist och Ardalan Esmaili, av en trio finska upphovsmän. Om hur en sprängningsolycka djupt nere i ett gruvschakt blottar ett mystiskt främmande föremål. SVT, september.


Foto: Viaplay/Tobias Regell.
”Älska mig”.

Älska mig


Josephine Bornebusch ljuvliga, både roliga och vemodiga dramakomedi om läkaren Clara och hennes familj kommer tillbaka med en andra säsong. Två år har gått sedan sist, och skaparen lovar ”ännu större känslor och större problem”. Med Bornebusch, Sverrir Gudnason, Johan Ulveson, Ia Langhammer, Gustav Lindh, Görel Crona, med fler. Viaplay, 13 september.


Foto: Stina Stjernkvist/SVT.
”Måste gitt”.

Måste gitt


Ivica Zubaks fortsättning på sin långfilm med samma namn från 2017, om den småkriminella dagboksförfattaren Metin (Can Demirtas) från Stockholmsförorten Jordbro. När serien börjar är Metin tillbaka i orten efter en tid i fängelse. Han försöker ordna upp sitt liv, och förläggaren Puma (Jörgen Thorsson) vill att han ska skriva en bok. Men Metins familj och vänner drar in honom i nya äventyr, som ”kanske inte alla gånger är helt lagliga”. SVT, september.


Foto: Viaplay.
”Cryptid”.

Cryptid


”En sexig och läskig ungdomsthriller i skolmiljö med en övernaturlig twist”, säger Viaplay. ”Cryptid” utspelar sig i en sömnig stad på landsbygden, där lugnet bryts när en gymnasieelev plötsligt dör på ett oförklarligt och bisarrt sätt, mitt i skolkorridoren. En ond kraft som livnär sig på ungdomars mardrömmar och rädslor har väckts till liv, och oron sprider sig bland invånarna. Henrik Jansson-Schweizer och Morgan Jensen (”Tjockare än vatten”) har skrivit manus, efter en idé av den belgiske serieförfattaren Sylvain Runberg. Oktober.


Foto: Niklas Maupoix/HBO Nordic.
”Björnstad”.

Björnstad


HBO Nordics andra svenska serie, efter Lukas Moodyssons ”Gösta”, blir ”Björnstad”, baserad på ”En man som heter Ove”-författaren Fredrik Backmans bok. Peter Grönlund (”Goliat”, ”Tjuvheder”) har regisserat samtliga fem delar, och på rollistan finns bland andra Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus och Gustav Lindh. Stenberg spelar hockeystjärnan Peter, som återvänder hem till lilla Björnstad för att bygga upp stadens juniorlag. Men när lagets stjärnspelare blir anklagad för en fruktansvärd handling försätts hela staden i kaos. Okänt premiärdatum.


Foto: Viaplay.
Camilla Läckberg.

Lyckoviken


Camilla Läckberg ligger bakom Viaplays ”Lyckoviken”, som beskrivs som en såpa i modern tappning, med ett mordmysterium i botten. Serien utspelar sig i det lilla samhället Hammarvik, där en seriemördare går lös, och huvudpersonen är polisen Johanna (Disa Östrand), som återvänder till sitt barndomshem för att närvara på sin mammas begravning, och kastas in i gamla minnen, konflikter och relationer. Andra roller görs av Martin Stenmarck, Ella Rappich, Christopher Wollter, Alexander Karim, Ia Langhammer, Lars Väringer och Marie Robertson. Okänt premiärdatum.


Foto: Ola Magnestam/Viaplay.
”Ambassadören”.

Ambassadören


Viaplays komediserie ”Ambassadören” har spelats in i en svensk, en dansk och en norsk version. I den svenska gör Mikael Tornving huvudrollen som en ”ambassadör med storhetsvansinne” på den svenska ambassaden i Mexico City. Han flankeras av bland andra Happy Jankell och Fredrik Hallgren, och handlingen kretsar kring en lukrativ men kontroversiell stridsflygplansaffär mellan Sverige och Mexiko. Okänt premiärdatum.


Foto: Pär Bäckstrand/C More/TV4.
”Top dog”.

Top dog


C More och TV4 har gjort tv-serie av Jens Lapidus trilogi bestående av böckerna ”VIP-rummet”, ”Sthlm Delete” och ”Top Dogg”. Om hur ett mystiskt försvinnande förenar två helt olika världar, och två ytterst omaka människor; den drivna affärsjuristen Emily (Josefin Asplund) och den villkorligt frigivna Teddy (Alexej Manvelov). De båda hamnar ”mitt i en smutsig härva där det förflutna kommer ikapp, där framtidsdrömmar krossas, och där ingenting är vad det ser ut att vara”. Gustav Lindh, Peter Gardiner, Joel Spira, Kardo Razzazi och Amanda Ooms finns också på rollistan, och huvudmanusförfattare är Veronica Zacco, som tidigare har jobbat med bland annat ”Bron” och ”Störst av allt”. Okänt premiärdatum.


Foto: Nordisk Film TV.
”Robssons”.

Robssons


Helena af Sandeberg, Linus Wahlgren, Victor Beer och Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou spelar huvudrollerna i C Mores och TV4:s ”Robssons”. En familjesitcom av Fredde Granberg och Thomas Claesson (”Panik i tomteverkstan”, ”Familjen Rysberg”) om robotarna Roberta, Robert, Robin och Rob Robsson, som har skapats av utomjordingar och skickats till jorden för att undersöka planeten som en framtida boplats, och samla information om hur människor lever och fungerar. Okänt premiärdatum.


Foto: Ulrika Malm/Netflix.
”Kärlek & anarki”.

Kärlek & anarki


Nästa svenska Netflix-serie heter ”Kärlek & anarki” och är signerad Lisa Langseth. Ida Engvoll spelar den karriärdrivna konsulten och gifta tvåbarnsmamman Sofie, som träffar den yngre it-teknikern Max (Björn Mosten) när hon får i uppdrag att modernisera ett gammalt anrikt bokförlag. Sofie och Max börjar hetsa varandra att göra saker som ”ifrågasätter de sociala normerna”. En lek som börjar oskyldigt, men blir allt mer vågad och får oanade konsekvenser. Okänt premiärdatum.


Foto: Netflix.
”Young Wallander”.

Young Wallander


Det här är visserligen inte en svensk serie, men däremot en engelskspråkig serie baserad på Henning Mankells böcker om Kurt Wallander, som utspelar sig i Sverige och har en svensk huvudrollsinnehavare. Adam Pålsson är en ung Wallander, som tar sig an sitt allra första fall som nyutexaminerad polis i ”ett samhälle som börjar bli allt mer våldsamt”. Andra stora roller görs av Richard Dillane och Leanne Best. Okänt premiärdatum.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE