”Nu är jag mycket bättre på schack”

Anya Taylor-Joy om succén med Netflix ”The queen’s gambit” och att växa upp utan kompisar

Publicerad:

TV

HOLLYWOOD. Här är skådespelerskan från succéserien om ett introvert, missbrukande schackgeni.

Anya Taylor-Joy höjs till skyarna för rollporträttet av Beth Harmon i ”The queen's gambit”.

– Jag trivs också bäst när jag är ensam, säger 24-åringen till Aftonbladet.

Anya Taylor-Joy.
Foto: Joel C Ryan / TT NYHETSBYRÅN
Anya Taylor-Joy.

Inte många trodde att Netflixserien om nischsporten skulle ha en chans
i det hårda tv-klimat som råder just nu.

I stället har ”The queen's gambit” tagit USA och stora delar av världen med storm.

”En riktigt elegant och smått förtrollande miniserie i sju delar”, skrev nyligen Aftonbladets recensent, Karolina Fjellborg, i en recension.

Mycket av äran går till Anya, skådespelerskan som föddes i Miami men tillbringat stor del av uppväxten i sina föräldrars hemländer, England och Argentina. Och det trots att hon aldrig hade kommit i närheten av ett schackbräde när hon erbjöds rollen i filmatiseringen av Walter Tevis bok.

– En sak är klar. Jag är en mycket bättre schackspelare i dag, säger hon med ett skratt när hon via zoom lanserar serien från London.

Handlingen kretsar kring en föräldralös flicka som på ett barnhem på 1950-talet lär sig spela schack och utvecklar ett svårt pillermissbruk i takt med att hon blommar ut till sportens mästare.

– När jag först läste manuset trodde jag att det var påhitt. Jag hade ingen aning om att det på 1950- och 1960-talet var acceptabelt att droga barn för att göra dem lättare att handskas med. Det har varit ett uppvaknande för mig.

Foto: Netflix
Beth Harmon och Benny Watts spelar blixt på ett kafé i "The queens gambit".

Van att fly in i sin egen värld

För att glömma plågsamma minnen och en mörk tillvaro flyr Beth in i sin egen värld. Det är något Anya känner igen.

– Jag hade inga kompisar när jag växte upp. Men jag hade påhittade vänner. Det har jag fortfarande. Jag leker ju bokstavligen dagarna i ända. Mina rollfigurer är lika äkta som mina påhittade vänner var när jag var barn.

Hon uppger att hennes vilda fantasi fick växa fritt i Sydamerika.

– Vi bodde i Argentina. Det var obebyggt omkring mig. Jag kunde springa i skogarna och skapa hela sagor. Det var häxor och massor av magiska ting som var mina vänner. Jag trodde att jag skulle växa ur det. Men som du märker på mina film- och tv-val verkar det inte så (skratt).

Spelar mot Skarsgård

För skådespelerskan som tidigare tacklat skräck i ”The witch” och personlighetsklyvning i ”Split” och ”Glass” samt spelar mot Alexander Skarsgård i kommande ”The northman”, har dramat förändrat hennes syn på schack.

– Det är med schack som med balett, säger skådespelerskan som dansade balett under hela uppväxten.

– Det har aldrig setts som sport. Men den som går och ser ett uppträdande inser direkt att det är en mycket svår, fysisk grej som folk utsätter kroppen för i syfte att få det att se vackert ut. Det är samma sak med schack. Det är bara det att det pågår i huvudet.

Foto: PHIL BRAY/NETFLIX
Anya Taylor-Joy som Beth Harmon i ”The queen's gambit”.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN