Tv-serier

Kärlek, hopp och mörker i nya SVT-thrillern

Av: 

TT

TV

Mardrömmen blir verklighet för ett ungt föräldrapar när deras lilla bebis försvinner i SVT:s dramasatsning "Snöänglar".

– Det här är ett stigmatiserat ämne som är så svårt att prata om, säger Josefin Asplund, som spelar mamman i serien.

En kall julaftonsmorgon i en grå Stockholmsförort är plötsligt den fem veckor gamla bebisen Lucas försvunnen. En intensiv jakt tar sin början, och snart börjar polisen Alice (Eva Melander) misstänka att föräldrarna Jenni (Josefin Asplund) och Salle (Ardalan Esmail) inte berättar hela sanningen. Samtidigt kommer deras äldre dotter i kläm.

Det är inledningen i SVT:s nya dramathriller "Snöänglar". Båda huvudrollsinnehavarna Asplund och Esmail kände att historien sög tag i dem så fort de hörde talas om den.

– När jag läste manus första gången och läste om Jenni blev jag chockad över hur mycket jag kände igen i henne. Jag skulle säga att hon står mig väldigt varmt om hjärtat. Jag har träffat många Jenni, nyblivna föräldrar som har varit i samma situation. Det var en personlig resa att porträttera henne där jag förstod henne direkt, säger Josefin Asplund.

Vill få folk att prata

Serien har redan fått internationell uppmärksamhet då den nyligen visades i filmfestivalen i Berlins sektion för tv-serier. Ardalan Esmaili tycker att en av "Snöänglars" styrkor ligger i hur den tar upp flera viktiga ämnen.

– För mig handlar den om beroende och medberoende, missbruk och om psykisk ohälsa. Det är något som är så utbrett, men man pratar sällan om hur det är att leva med personer som är i missbruk. Förhoppningsvis kan det här bli en serie som gör att man kan ta upp det samtalet lite mer, säger han.

Josefin Asplund håller med.

– Jag har själv inte barn, men jag kan förstå att man som förälder kan få lite ont i magen av den här serien. Det handlar om vad innebär det att vara förälder och förväntningarna och kraven man känner som ung mamma. Det är ett stigmatiserat ämne som är så svårt att prata om, att känna att man inte riktigt räcker till eller att man önskar att man inte var förälder.

Samtidigt handlar det i grund och botten om ett varmt och mänskligt drama, tycker Asplund.

– För mig handlar serien om kärlek, hopp och relationer, trots att den är mörk, säger hon.

"Sanningens ögonblick"

Både Asplund och Esmaili säger att de upplevde en speciell kemi mellan varandra redan under provfilmningen – och att den kemin utnyttjades väl av seriens regissör Anna Zachrisson för att att skildra den lilla dysfunktionella familjen i serien.

– Det är inte varje gång man får jobba med en riktig skådespelarregissör, som bara är intresserad av sanningens ögonblick och ser till att allt ska funka för att vi ska nå dit och som stänger av allt annat och bara är med oss när vi behöver henne, säger Esmaili.

Barnskådespelaren Nikole Baronas, som spelar dottern Nicole gör också en stor insats, tycker de.

– Vi kunde kasta bollar till henne och hon plockade dem. Hon kände av energi och var skådis. Det är inte alltid man träffar på sådana "wonder kids". Det var sorgligt att säga hej då efter inspelningen. Vi kom varandra nära och det var så mycket känsliga och blottande scener, säger Ardalan Esmail.

– Jag blev väldigt tagen av henne. Vi lärde känna varandra och det var jättefint att vi fick göra det här tillsammans, säger Josefin Asplund.

"Snöänglar" har premiär på SVT1 och SVT Play på söndag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp smidigt startkit här

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Månadens måsten! 15 heta tv-serier att streama i mars

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

Josefin Asplund

Ardalan Esmaili

Eva Melander

SVT Play

SVT, Sveriges Television