På tv idag, juldagen: Premiär för ”Systrar 1968”

Dessutom: Kungahuset 2018 ◼︎ Mask ◼︎ Sällskapsresan ◼︎ Elvis Presley: The searcher

Publicerad:
Uppdaterad:
”Systrar 1968” har premiär idag på SVT1
Foto: ULRIKA MALM/SVT.
”Systrar 1968” har premiär idag på SVT1

TV

På tv idag: ”Systrar 1968” har premiär, följ den svenska kungafamiljen i vardagen, och kolla in klassikern ”Sällskapsresan”, med mera.


Se alla kanalers tv-tablå på TV.nu


The Mask

Kanal 5, 18.55: Stanley Ipkiss lever ett synnerligen tråkigt liv. Hans chef på banken gapar och skriker åt honom, och hans enda vän är en liten jycke. I rollerna: Jim Carrey, Cameron Diaz och Peter Riegert. (1994)

Kungahuset 2018 

Foto: TT
”Kungahuset 2018”. Jesper Börjesson följer den svenska kungafamiljen i vardagen.

TV4: 20.00 Nu får vi hänga med när Jesper Börjesson följer den svenska kungafamiljen i vardagen. Förra året hette programmet ”Kungahuset 9–5”. I år har det fått titeln ”Kungahuset 2018”. Kungligheternas jobbtider sträcker sig långt utanför vanliga kontorstider, det vet journalisten Jesper Börjesson som har följt dem på nära håll under året. – 

Han följer bland annat kronprinsessan Victoria när hon besöker flyktingläger i Libanon och Jordanien. 

– Det var min starkaste upplevelse personligen. Kronprinsessan är väldigt duktig på att se människor och att stanna upp och prata med dem, oavsett om hon är på en landskapsvandring eller i ett flyktingläger.

Systrar 1968, avsnitt 1

Foto: RASMUS ERIKSSON/ANAGRAM
Mikaela Knapp och Maja Rung i SVT:s ”Systrar 1968”.

SVT1, 21.00: Miniserie i tre delar. Så här skriver Karolina Fjellborg i sin recension ”Systrar 1968” är ett tjusigt nedslag i en mytomspunnen tid:

”’Systrar 1968’, är ett tjusigt nedslag i en fascinerande, omvälvande och mytomspunnen tid och en ypperlig produktion, där stor omsorg har lagts på detaljer och tidsandan är fint fånglad i alla led, från scenografi, kostymer och mask (av tvåfaldigt Oscarnominerade Eva von Bahr) till dialog – och då inte bara i vad som sägs utan också hur det sägs.

Och samtidigt som känslan är härligt retro, är tematiken i allra högsta grad aktuell även för samtiden. "Ta oss på allvar inte på brösten", som budskapet lyder när tjejerna kapar en midsommartillställning, hade lika gärna kunnat vara saxat ur metoo-debatten.

Det enda som egentligen är tråkigt med serien är att avsnitten bara är tre.
Jag hade gärna stannat i den här världen i några veckor till.”

Se alla kanalers tv-tablå på TV.nu

Sällskapsresan 

TV4, 21.00: Lasse Åbergs klassiska komedi som träffsäkert skojar med charterresor. Han spelar själv den naive och lite tafatte förstagångsresenären Stig-Helmer. Jon Skolmen spelar hans norske mer framfusiga vapendragare Ole. Kim Anderzon (1943– 2014), Sven Melander och Lottie Ejebrant har också viktiga roller i den här filmen, som utspelas på Kanarieöarna. 

Blåsningen 

SVT1, 21.00: Underhållande äventyrskomedi med Robert Redford och Paul Newman (1925– 2008) som två skojare i 1930-talets Chicago. ”Hajen”- stjärnan Robert Shaw (1927–1978) spelar skurken. Sjufaldig Oscars- vinnare! Filmen innebar också att Scott Joplins (1868–1917) ragtimemusik åter blev populär. (The sting, 1973)

Elvis Presley: The searcher

Foto: SVT
Elvis Presley: The searcher , SVT kl 22.00.

SVT1, 22.00: Vem var pojken från Mississippi som blev en av vår tids starkast lysande stjärnor? Med arkivmaterial och berättelser från de som stod Elvis Presley (1935–1977) nära, följer vi hans resa mot det som skulle bli hans unika stil. Bland andra Priscilla Presley medverkar i den tvådelade dokumentärserien 

The Holiday 

TV3, 21.00: En romantisk komedi om två kvinnor i kris som hittar varandra på nätet och byter bostad under julhelgen. Amanda (Cameron Diaz) producerar filmtrailers, Iris (Kate Winslet) är journalist. De byter bostäder i Los Angeles och England, snart har de två män (Jack Black, Jude Law) på halsen. Välspelat, roligt och väldigt mysigt. (2006) 

Nordisk julkonsert 

SVT1, 18.30: Molly Sandén är en av de artister som kommer till den glittriga julshowen i Köpenhamn. Konserten är inspelad i Danmarks Radios konserthus med nordiska artister som sjunger egna hitlåtar och stämningsfulla julsånger, ackompanjerade av musiker från Danmarks Radios orkester och kör. 

Dödligt vapen 2

Kanal 5, 23.40: Polisveteranen Roger Murtaugh och hans kollega Martin Riggs jagar sydafrikanska smugglare som flyr i en röd BMW. I rollerna: Mel Gibson, Danny Glover och Joe Pesci. (1989)

Se alla kanalers tv-tablå på TV.nu

Publicerad:

LÄS VIDARE