Mejla

Sylvia Balac

”Skärgårdsdoktorn” har blivit varm i ”På spåret”-kläderna

Publicerad:
SCATMAN SAMUEL Fröler har lossat på skjortkragen och börjat bjuda på sig själv i ”På spåret”. Bland annat genom att ”scatta”.
Foto: SVT
SCATMAN SAMUEL Fröler har lossat på skjortkragen och börjat bjuda på sig själv i ”På spåret”. Bland annat genom att ”scatta”.

TV

Poängen var inte något att hänga i julgranen, direkt.

Men stämningen i säsongens andra avsnitt av ”På spåret” var god, med en Samuel Fröler som har börjat bli varm i kläderna.

En bra bit in i programmet såg det ut som att det skulle bli en promenadseger för comeback-kidsen Eric Ericson och Kjell Wilhelmsen, särskilt efter att Fröler och Ebba Hultkvist Stragne nollade på första resmålet (Leipzig).

Men man ska inte underskatta en hårt arbetande skärgårdsdoktor och hans dotter. Några snabba dragningar senare, på resorna och framförallt under momentet ”Listan”, så var Fröler och Hultkvist Stragne om och förbi.

Ericson & Wilhelmsen framstår som en sympatisk och ödmjuk duo, men nog kunde man ana en viss sammanbiten besvikelse efter förlusten. Och det är helt i sin ordning. Vinnarskallar med tävingsinstinkt ger programmet välbehövlig nerv och spänning.

Programmet vinner också på att deltagarna bjuder på sig själva, och därför var det härligt att höra Samuel Fröler skämta om vägskyltar (!) och scatta (!) efter den något nervösa och stela debuten förra veckan.

Så bra var lagen

Samuel Fröler/Ebba Hultkvist Stragne

”Skärgårds-doktorn”-duon fick högre poäng (31) förra veckan trots att de förlorade då. Den här veckan ryckte de bort sig helt på Leipzig där de i stället svarade Malmö, men tog viktiga poäng genom att dra före motståndarna på de två andra resmålen, samt på ”Listan”. Segrade med hyfsade 28 poäng.

Eric Ericson/Kjell Wilhelmsen

Skådespelarkollegorna som tog sig till semifinal för några år sedan gjorde en ganska blygsam comeback, främst på själva resorna. Men då de föll knappt i dragkampen flera gånger finns det klar potential till större framgångar. Fick ganska svaga 25 poäng.

Så bra var musiken

Siw Malmkvist gjorde en fint lågmäld tolkning av Kurt Weils ”September song” och glimrade till ordentligt i sin egen hit ”Sole sole sole” från 1964, med delar av Augustifamiljen som skickliga ersättare till duettpartnern från förr, Umberto Marcato. Det är häpnadsväckande att en 81-åring så kan förtrolla med både röst och energi. Heja Siw!

Och här är kvällens ...

TYKNA REPLIK: ”Ibland är det lätt, ibland är det svårt. Det beror lite på vad man kan”, sade Kristian Luuk lite syrligt till Ebba Hultkvist Stragne när hon undrade om svaret på en fråga var svårt.

LÄGG NER: Kristian Luuk envisas med att kalla ”Listan” för sitt favoritmoment, kanske för att mota kritiken i grind. Men alltså ... nej, ”Listan” är ett taffligt inslag som saktar ner programmets tempo. Listan över modedesigners var dessutom alldeles för lätt. Lägg ner, och ta tillbaka fyndiga ”Vem där?”.

SOM-ETT-BARN-PÅ-JULAFTON: Domare Fredrik Lindström förknippas mer med dammiga böcker än snabba bilar, och just därför var det extra kul att se honom nöjt njuta av en sittstund i en fräsig Jaguar E-type under en av frågorna på Bologna.

GNAGANDE KÄNSLA: Jag kan ha fel, men hittills har det känts som att ledtrådarna under resorna har blivit svårare, medan frågorna på själva resmålen blivit lättare (jag menar: trattkantarell och karl-johan, liksom).

Av: Sylvia Balac

Publicerad:

LÄS VIDARE