Säljbudskapen dödar myset i nya ”Go’kväll”

Veckans topplista i omgjorda ”Go’kväll” är egentligen helt oförarglig. Ändå provoceras jag av dumheten.

Den äldre herren ville beklaga sig, när han hörde vad jag jobbar med. ”Varför har radion slutat spela musik som vi gillar – varför har tv inget för oss?” Han fick mig att tänka på de damer som satt klistrade framför eftermiddags-tv på äldreboendet jag jobbade på som student, sköra och understimulerade.

När ”Go’kväll”, det enda program i gammal klassisk cafétradition som SVT har kvar sedan bland andra ”Café Norrköping” lade ned 1997, kom tillbaka efter sommaruppehållet hade ännu en omgörning gjorts. Inget särskilt omvälvande egentligen – mer snack om antikviteter, tre önskegäster i stället för fyra på fredagsmiddagen, finito för Coldplay-musiken i ”gör om mig”-momentet. 

 


Dessutom har boktipsen kastats ut, enligt Daniel Sjölin i Expressen (9/9) av föryngringsskäl (vilket Ingalill Mosander bekräftar för Aftonbladet) medan SVT hävdar att de bara vill ”utveckla formerna” för sitt ”läslustbejakande innehåll”. Det ska bli fler författarbesök, färre experttips.

Även film- och tv-tipsen har slimmats med fokus på streaming och det nya momentet ”veckans lista”. På en retrocharmig flanellograf gör kritikerna, inte med någon större inspiration om man ska tolka Göran Everdahls och C-G Karlssons miner, korta listor av typen ”otäckaste Skarsgård-rollerna” eller ”streamingserier du missat i somras”.

Lite smågodis men naturligtvis helt menlöst för den som är ute efter guidning snäppet djupare än en reklamslogan.

Att fenomenet listor är en farsot som kulminerade för några år sedan när sajten Buzzfeed var som hetast, är en annan sak. Deras framgångsrecept bestod av att locka in läsare från sociala medier med quiz, listor och skoj. För public service blir det nu ett nytt, fräscht grepp i en omgörning.

 


Den stackars listan är självklart bara ett mildare symptom i en allt mer deprimerande sjukdomsbild. Liksom målgruppstänkandet härstammar från den kommersiella sfären, smittas också innehållet av besattheten av säljande rubriker.

Så klär du din kroppstyp. Vässa löptekniken! Från mobbad till stjärna på nätet.

Budskap man möter överallt, men som kanske vårt gemensamt finansierade SVT skulle kunna vara en fristad ifrån.

Visst är det så att medievanor förändras och ”Go’kväll” vill inte långsamt dö med sin publik. Och bara för att man är äldre behöver man inte ha slutat utveckla sina intressen efter 1979.

Men när stylisten ger programledaren sina bästa tips för hur man bäst döljer sin lilla putmage i ”gör om mig” tänker jag återigen på damerna framför tv:n på äldreboendet. De som sitter kvar när tittarna sprids för vinden i dagens splittrade tv-landskap, samtidigt som förnyelser och omgörningar desperat försöker samla ihop flocken igen.

 


För några veckor sedan vann ”Den stora älgvandringen” (SVT) tv-priset Kristallen för ”årets förnyare”, genom att satsa på slow-tv, djurliv och fördjupning. Förhoppningsvis kan succén inspirera till innovation som fokuserar på annat än det som hela den övriga, kommersiella medievärlden rusar efter.

”Allt jag inte minns”.

Veckans...

… drama. Den kanske är något för teatral för att bli en fullträff i min bok, men ”Allt jag inte minns” (SVT) baserad på Jonas Hassen Khemiris roman är ändå en fin och sevärd historia om ett ödesdigert triangeldrama, sorg och utanförskap. När den tredelade tv-serien drar igång begravs unge Samuel (Armand Mirpour), men var bilkraschen han dog i verkligen en olycka?

Dora Maar.

… dokumentär. Den konstnärliga musan är en mossig gammal klyscha. I K specials ”Fotografen och konstnären Dora Maar” (SVT Play) berättas historien om ett av Pablo Picassos favoritmotiv, en banbrytande konstnär i egen rätt som tyvärr bröts ned av relationen med den spanske häradsbetäckaren.

Johan Gustafsson.

... dokumentär 2. I ”Fånge hos al-Qaida” (SVT Play) berättar Johan Gustafsson öppenhjärtigt om sina sex år i fångenskap i Saharas öken och den inte helt okomplicerade tiden efter frisläppandet. Det var konflikter bland de kidnappade, motstridiga känslor hos familjen och en isolerad situation för flickvännen som flyttat från Kina för hans skull.

 

… krim. Snark, ännu en seriemördarserie. Så kan man känna ibland. Men andra säsongen av ”Mindhunter” (Netflix) har sina poänger, inte minst i skildringen av Atlanta och polisväsendet. Holt McCallany är också fantastisk som Bill Tench, agenten som tvingas hantera sina familjeproblem samtidigt som han måste övervaka sin frifräsande kollega Holden Ford (Jonathan Groff).

 

… film. ”Saknaden” är ”Leviatan”-regissören Andrej Zvjagintsevs senaste film, en nattsvart men stark historia om bråkande paret Boris och Zhenya som inte visar något intresse för sin 12-årige son förrän han spårlöst försvinner. Finns att se på SVT Play fram till oktober.