Makalös naturserie, jazzhänder och ultrabrittisk kriminalare

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Foto: Netflix/FX/ITV.

VECKANS STREAMINGTIPS ”Our planet”, ”Manhunt” och ”Fosse/Verdon”.

Our planet


Drygt 600 personer jobbade i fyra år, på plats i 50 olika länder på planetens samtliga kontinenter, med att fullborda Netflix nya, åttadelade naturdokumentärserie. Och "Our planet", som kommer från teamet bakom BBC:s "Planet Earth" och självklart har genrens nestor sir David Attenborough som trygg berättare, är precis så makalös som man trodde att den skulle vara. De fantastiska bilderna från jordens alla hörn bjuder på drama, action, romantik, komedi och en del bisarra scener som liknar science fiction – men ska man välja bara en genre att placera "Our planet" i blir det ändå tragedi, då hotet om en annalkande global katastrof löper som en röd tråd genom hela produktionen. Otroligt vackert och otroligt vemodigt.
Netflix. Premiär i morgon


Manhunt


Ett respektfullt, realistiskt och väldigt brittiskt kriminaldrama i tre delar. "Manhunt" handlar om utredningen av mordet på Amélie Delagrange; en fransk student som mördades i London 2004. Martin Clunes, som mest är känd för komiska roller, är mycket sympatisk i huvudrollen som den vardaglige, grånande hjälten DCI Colin Sutton, som ledde utredningen och inte bara lyckades hitta mördaren Levi Bellfield, utan även kunde knyta honom till två andra, tidigare olösta mord. Serien bygger på Suttons memoarer, och blev en stor publikframgång i England. (Så alltså är en andra säsong beställd.)
SVT Play. Premiär på söndag


Fosse/Verdon


Det måste ju sägas direkt, att Ryan Murphy borde ha gjort den här FX-serien om den privata och professionella relationen mellan Broadway-legenderna Bob Fosse, regissör, koreograf och jazzhandsmästare, och Gwen Verdon, skådespelerska och dansös. (Om du undrar varför har du inte sett hans "Feud", om Joan Crawford och Bette Davis, som också finns på HBO Nordic och är en fest). Steven Levenson, som är showrunner för "Fosse/Verdon", har helt enkelt inte samma schvung utan har gjort en mer konventionell showbizbiografi. Men sevärd är den ändå, eftersom Sam Rockwell och Michelle Williams är så bra i huvudrollerna.
HBO Nordic. Premiär på onsdag


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE