En obarmhärtig nedstigning i elände

Mark Ruffalo mästerspelar som evigt olyckliga tvillingbröder i HBO:s ”I know this much is true”

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Dubbeltrubbel i ”I know this much is true”.
Foto: HBO.
Dubbeltrubbel i ”I know this much is true”.

Inte tillräckligt deppig än? Det lär HBO:s nya miniserie ”I know this much is true”, som frossar i en fördömd familjs elände, kunna råda bot på.


I know this much is true

HBO Nordic
Miniserie i sex delar

Av Derek Cianfrance, med bl a Mark Ruffalo, Melissa Leo, Rosie O'Donnell, Archie Panjabi, Imogen Poots, Juliette Lewis, Kathryn Hahn.


DRAMA Det måste ju sägas att tajmingen för HBO:s nya miniserie i sex delar kanske inte är den bästa.

Den amerikanska tragedin ”I know this much is true”, baserad på en bok av Wally Lamb, är knappast vad folk behöver, eller vill ha, just nu.
Det är alltså inte behaglig tittning – men däremot fängslande, tack vare regissören och manusförfattaren Derek Cianfrances (”Blue valentine”, ”The place beyond the pines”) känsla för vemod, och en enastående ensemble, ledd av Mark Ruffalo i toppform i dubbla roller som identiska, men väldigt olika, tvillingbröder.
Skådeplatsen är den fiktiva staden Three Rivers, Connecticut, och Ruffalo spelar Dominick och Thomas Birdsey. Dominick, som också är seriens berättare, är en frånskild målare med ilskehanteringsproblem. Thomas lider av paranoid schizofreni.
När vi först träffar bröderna är det tidigt 90-tal och Kuwaitkrig. Thomas går in på ett bibliotek och hugger av sin ena hand som ett offer för att gottgöra för Operation Ökenstorm, och när han blir tvångsintagen på ett mentalsjukhus briserar de blandade broderskänslor – plikt, kärlek, ilska, förakt och beskyddarinstinkt – som Dominick har brottats med hela livet.

Dominick tar på sig uppdraget att försöka få Thomas utskriven, samtidigt som han ser tillbaka på, och konfronterar, demonerna i sin familjs förflutna. Och fram rullar en strid ström av elände – i en historia som huvudsakligen utspelar sig på 90-talet, men genom tillbakablickar spänner över decennier, hela vägen tillbaka till brödernas svinaktiga italienska morfars (Marcello Fonte) ankomst till USA.

Det närmaste berättelsen kommer en narrativ krok är mysteriet kring brödernas okända biologiska pappa, men ”I know this much is true” är mer än någonting annat en obarmhärtig, mödosam och nästan lite planlös – men oerhört välspelad – nedstigning i misär.
Ruffalo dominerar naturligtvis hela serien, och lär håva in nomineringar under galasäsongen, men även Rosie O'Donnell, Archie Panjabi, Juliette Lewis, John Procaccino, Michael Greyeyes och den alltid skickliga Kathryn Hahn spelar på hög nivå.


”I know this much is true” har premiär på HBO Nordic den 11 maj.

Se även... ... ”Mrs Fletcher”. En lättsammare serie med den alltid oerhört skickliga Kathryn Hahn. Finns på HBO Nordic.


Visste du att... Simone Coppo, känd i Sverige från ”Vår tid är nu”, gör en liten roll i ”I know this much is true”?


Just nu... är Archie Panjabi även aktuell i serien ”Run”, på HBO Nordic.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE