7 perfekta tv-serier att fira kvinnodagen med

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:

TV-TIPS Klart du vill fira internationella kvinnodagen med något passande att titta på. Här är sju tv-serier som excellerar på kvinnofronten just nu.

1 av 8

1. La Mante
Netflix


Vill du se en väldigt annorlunda (och sjukt obehaglig) kvinnokaraktär – se den här franska thrillern i sex delar som påminner en del om "När lammen tystnar", fast med ombytta könsroller.
Carole Bouquet framkallar kalla kårar som Jeanne Deber – en seriemördare som fick namnet "The Mantis" ("Bönsyrsan") av medierna efter att ha mördat åtta män på de grymmaste av sätt i slutet av 80- och början av 90-talet. Nu härjar en copycatmördare i Paris och polisen behöver hennes hjälp, och hon erbjuder den – men bara om hon får samarbeta med sin son, som i dag är polis.

Burr.


2. Gråzon
C More


Precis när "Bron" tog slut, dök den här godbiten upp som en ny svensk-dansk nagelbitare i toppklass. Skandinavien hotas av en terrorattack, och den svenska och danska säkerhetspolisen måste samarbeta för att förhindra den.
"Gråzon" bjuder kanske inte på någon ny kvinnlig dunderkaraktär à la Saga Norén, men både Tova Magnusson och Birgitte Hjort Sørensen är oerhört bra i välskrivna, modiga och intelligenta kvinnoroller, som Säpo-agent respektive drönarexpert.


3. The Americans
Netflix


Äntligen har den femte (och näst sista) säsongen av "The Americans" – serien om två gifta ryska KGB-agenter som har gått djupt undercover i kalla krigets USA – landat på Netflix.
Det är ett av 2010-talets stora tv-mästerverk, och Keri Russell fortsätter att briljera som Elizabeth Jennings – mamma, hustru, mördare och kompromisslös superpatriot.

Odiskutabelt en av denna gyllene tv-ålders häftigaste, starkaste och mest komplexa kvinnoroller.


4. Jessica Jones
Netflix


Netflix släpper vanligtvis sina serier på fredagar – men i fallet "Jessica Jones" har de gjort ett undantag med säsong två, som alltså släpps i dag på internationella kvinnodagen.
Och ingen dag kunde vara mer passande för Krysten Ritters förbannade feministiska superhjälte/alkoholiserade privatdeckare och antihjältinna, som efter att ha dödat sin plågoande Kilgrave nu börjar nysta i sitt eget förflutna.
Skapare är Melissa Rosenberg och den här säsongen är alla avsnitt regisserade av kvinnor.


5. Den fantastiska historien med Berg & Meltzer
Dplay


Att radarparet Carina Bergs och Christine Meltzers nya programserie i Kanal 5 i princip är en "Historieätarna"-kopia gör inte så mycket, tycker jag, med tanke på att resan de gör – den genom svensk kvinnohistoria – känns så pass essentiell.

Två avsnitt finns ute än så länge; "Kvinnan & brottet" och "Kvinnan & sexualiteten".


6. The good fight
HBO Nordic


Det här finfina dramat – som utspelar sig i den juridiska världen men är minst lika intresserat av politik, och alltså är en spinoff från "The good wife" – har precis börjat på sin andra säsong.
Och som skildring av vad man kanske skulle kunna kalla för kontorsfeminism, eller arbetsplatsfeminism, är det svårslaget, med sin knivskarpa fronttrio Diane Lockhart (Christine Baranski), Lucca Quinn (Cush Jumbo) och Maia Rindell (Rose Leslie).


7. The sinner
SVT Play


Okej, det blir svårt att fira kvinnodagen med den här serien, då den har premiär i SVT först i morgon (klockan 02.00 i natt på SVT Play) – men pass på när den väl dyker upp.

Jessica Biel är suverän som en kvinna som plötsligt dödar en man helt öppet på en badstrand, utan att själv förstå varför.
Ett beroendeframkallande kriminalmysterium som grottar ner sig rejält i psykologi, baserat på tyska Petra Hammesfahrs "Synderskan".


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE