Populära SVT-programmet ”Go’kväll” görs om

Av: Jakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:
Programledarna Linda Olofsson, Inger Ljung Olsson, Pia Herrera och Beppe Starbrink.
Programledarna Linda Olofsson, Inger Ljung Olsson, Pia Herrera och Beppe Starbrink.

TV

”Vem vet mest?” kommer till hösten endast sändas en gång i veckan.

Då gör SVT om i tablån.

Nu lägger kanalen ner lördagssändningarna av ”Go’kväll”.

– Vi har fått många tittare som inte gillat att vi sänt programmen mot varandra, säger Peter Nyrén, programbeställare på SVT.

I samband med säsongsavslutningen av SVT:s ”Go’kväll” basunerade programledaren Beppe Starbrink ut att det inte bara var säsongens sista program, det var även det sista lördagsprogrammet någonsin.

Nu bekräftar SVT att lördagsprogrammen i höst byts ut med den nya veckoversionen av ”Vem vet mest?”, vilket Expressen var först att rapportera om.

”Go’kväll” kommer dock fortsättningsvis sändas fyra gånger i veckan på SVT1, tisdag till fredag.

Enligt Peter Nyrén, programbeställare underhållning SVT, grundar sig beslutet i att tittare reagerat på att ”Vem vet mest?” och ”Go’kväll” konkurrerat på samma sändningstid.

– Det har funnits ett skav kring att vi sänt två program. Vi har fått många tittare som inte gillat att vi sänt dem mot varandra på vardagarna. Lite grann är det här en reaktion på det, säger han.

Även om man i det här fallet lyssnat på tittarna, förväntar han sig även negativa reaktioner.

– ”Vem vet mest?” och ”Go’kväll” har gått under lång tid och under hög frekvens, det finns helt klart inarbetade tittarvanor. Vi ändrar på det, men med förhoppningen att det ska förändra många tittare i förlängningen.

Frigör resurser

Enligt uppgifter till Expressen ska beslutet dock handla om att SVT vill göra en omfördelning där det ska läggas mer resurser online.

– Ur ett makroperspektiv kan man säga att det finns en sådan aspekt. Vi följer tittarbeteenden och ser då att vi har haft ett väldigt starkt utbud på förkvällarna i bägge kanalerna och då sa vi att vi framför allt skulle koncentrera det till SVT1. Då är det klart att det görs loss resurser, säger Peter Nyrén till Expressen.

”Go’kväll” lördagsprogram sändes tidigare på SVT1, klockan 18.15. Programmet ersätts nu av ”Vem vet mest?”.

Rickard Olsson valde att lämna det senare programmet då det blev känt att det bara ska sändas en gång i veckan. Han ersätts av komikern och skådespelaren Johan Wester.

Vad gäller ”Go’kväll” är det inte aktuellt med några programledarförändringar. Programmet som har sommaruppehåll är tillbaka den 21 augusti.

Publicerad:

LÄS VIDARE