Mejla

Karolina Fjellborg

Det räcker med personliga kändisar i rutan nu, SVT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

TV-KRÖNIKA Visst kan det vara kul med förtroliga kändisar som utforskar samtidsfenomen, musikgenrer och ditten och datten. Men den här hösten har det gått inflation i konceptet, tack vare SVT.

Sarah Dawn Finer på Broadway och David Batra i Bombays slum.
Kopplingen mellan de två programmen "Sarah's sounds of musicals" (där Finer reser till de stora musikalscenerna för att få oss att förstå genrens storhet) och "Världens sämsta indier" (där Batra reser till Indien för att hitta sitt ursprung och förstå landet bättre), som båda har premiär i SVT i dag, är kanske inte direkt uppenbar. Men vid närmare eftertanke väldigt uppenbar.
För efter en höst som hittills har bjudit på parterapi och medelklasstrendig livsstilsångest med det personliga paret Kalle Zackari Wahlström och Brita Zackari i "Kalles och Britas sex liv", en resa genom discons historia med en väldigt personlig Andreas Lundstedt i "I will survive" och en djupdykning i ätstörningar och destruktiva skönhetsideal med en jättepersonlig Mia Skäringer i ”Kroppshets” – och nu alltså på en och samma kväll levererar ytterligare två kändisledda infotainment-serier i samma anda – kan det inte längre ha undgått någon:
SVT har fått dille på att låta kändisar utforska ditten och datten på personliga resor, av det yttre eller inre slaget.


Och det är inte det att det är något fel med upplägget i sig. "Kalles och Britas sex liv" hade många fina, roliga och inspirerande stunder. "Kroppshets" berörde och kändes viktig, även om inte mycket nytt blev sagt. "Världens sämsta indier" är både lärorik och underhållande – inte minst när Indien-korrespondenten Malin Mendel, som fungerar som Batras lokala guide, pratar engelska med sin bisarra indiska brytning (bisarr för att hon är svensk, vill säga). Och även om varken "I will survive" eller "Sarah's sounds of musicals" lär göra för sina musikgenrer vad "Jills veranda" gjorde för countryn får man ge dem godkänt. Inte så väl godkänt visserligen – men godkänt.
Men allt detta tillsammans på en och samma höst? Det blir alldeles för mycket självfixerade, navelskådande kändisar, SVT.
Och nu spelar det ingen roll om Mikael Persbrandt ställer upp på att göra en tre avsnitt lång djupdykning i missbruk till våren. Om Carola vill undersöka schlagergenren. Om Zlatan har fått korn på något spännande samtidsfenomen. Eller om drottning Silvia själv får feeling för att åka till Tyskland för att skildra dagsläget i EU:s folkrikaste land och få kontakt med sitt ursprung.

För nu har vi fått lite nog för ett tag.


”Sarah’s sounds of musicals” och ”Världens sämsta indier” har premiär den 3 oktober i SVT1 och på SVT Play.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:

LÄS VIDARE